DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ki vezet a keddi teszten Abu Dhabiban?

Bár a szezon véget ért, kedden még egyszer utoljára felbőgnek az F1-es motorok a teszten, amelyen eredetileg csak fiatalok szerepeltek volna, de Alonsóval az élen több rutinosabb pilóta is feltűnik.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt idén pusztán egynapos lesz az idény utáni Formula-1-es teszt Abu Dhabiban. Eredetileg „fiatal pilóták tesztjeként” futott a gyakorlás, amelyen csak olyan versenyzők vehették volna részt, akik legfeljebb két nagydíjon álltak rajthoz. Ám miután az FIA megadta az engedélyt Fernando Alonsónak a szereplésre, a szabályt úgy módosították, hogy bárki autóba ülhet, aki nem versenyzett idén az F1-ben.

mick-schumacher-abudhabi-dppi



A döntés a McLaren és a Racing Point szempontjából későn jött, ők nem vesznek részt a keddi tesztnapon, a másik nyolc csapat viszont ott lesz, sőt a Mick Schumachert autóba ültető Haas kivételével mindegyikük két autót küld pályára (a csapattárs Nyikita Mazepin nem vesz részt a teszten sem velük, sem a Mercedesszel).

A Mercedes gyakorlatilag a Formula-E-csapatát veti be Stoffel Vandoorne és Nyck de Vries révén, míg a Red Bullnál egy rutinos és egy fiatal versenyző kap lehetőséget Sebastien Buemi és Jüri Vips személyében. A Ferrari akadémistái több csapatnál feltűnnek: az említett Schumacher mellett a vörösöknél Robert Svarcman (akinek a társa a szimulátorban dolgozó Antonio Fuoco lesz), míg az Alfa Romeónál az F2-es ezüstérmes Callum Ilott ül autóba. Utóbbi gárdánál egyébként Robert Kubica révén szintén lesz egy korábbi F1-es pilóta.

A Renault-nál az említett Alonso mellett a saját akadémistájuk, az F2-ben szereplő Guanyu Zhou jut szerephez. Az Alpha Taurinál két japánt láthatunk majd a Danyiil Kvjat ülését 2021-re minden bizonnyal megkapó Yuki Tsunoda, valamint a némi meglepetésre behívott Marino Sato révén. A Williamsnél pedig a magyar kötődésű izraeli, Roy Nissany, valamint Jack Aitken vezethet kedden – utóbbi lesz az egyetlen, aki versenyzett idén a Formula-1-ben (a Mercedeshez beugró George Russellt helyettesítette a Szahíri Nagydíjon).

A keddi tesztfelállás:

Mercedes: Stoffel Vandoorne, Nyck de Vries

Red Bull: Sebastien Buemi, Jüri Vips

Renault: Fernando Alonso, Guanyu Zhou

Ferrari: Robert Svarcman, Antonio Fuoco

Alpha Tauri: Yuki Tsunoda, Marino Sato

Alfa Romeo: Robert Kubica, Callum Ilott

Haas: Mick Schumacher

Williams: Jack Aitken, Roy Nissany

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: