DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Wolff: Amíg nincs meg a vb-cím, nem ülünk le Hamiltonnal

Egyelőre az év végi sikerek bebiztosítása a legfontosabb a Mercedes csapatfőnöke szerint, utána tárgyalhatnak az új szerződésről. Hamilton szerint nincs köze a halogatásnak a fizetési limithez.

Miközben Valtteri Bottasszal már hónapokkal ezelőtt aláírt 2021-re a Mercedes, Lewis Hamilton formalitásnak tűnő hosszabbítása továbbra is várat magára. A nagydíjgyőzelmi rekordot egy hete megdöntő, s a hetedik vb-címe felé száguldó brit maradása biztosra vehető, Toto Wolff csapatvezető szerint csupán arról van szó, hogy egyelőre a vb-címek bebiztosítása a legfontosabb (a csapatok között erre már ezen a hétvégén sor kerülhet, amennyiben a Red Bull nem szerez a Mercedesnél 33-mal több pontot, míg Hamilton leghamarabb Törökországban húzhatja be az elsőséget), s nem akar egy esetleges koronavírus-fertőzést sem kockáztatni:

wolff-hamilton-imola-dppi



„Legutóbb 10 óráig tartott, de utána pizzával fejeztük be a napot” – felelte a szerződésről szóló tárgyalások nehézségével kapcsolatos kérdésre Wolff az imolai sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is részt vett. „Az igazság az, ahogy azt már többször is elmondtuk, hogy megbízunk egymásban, és folyton mondjuk, hogy találnunk kell egy napot, de szerintem a pilóták világbajnoksága fontosabb. Teljesen megértem, hogy Lewis és Valtteri erre akar koncentrálni, valamint a konstruktőri bajnokságra. Úgy tűnik, előbb meg kell várnunk, amíg ezek eldőlnek, s utána találunk időt arra, hogy leüljünk. Emellett nem is akarom koronavírussal megfertőzni a versenyzőimet, hiszen ha sok időt töltünk együtt, akkor a legrosszabb, ami előfordulhat, hogy ki kell hagyniuk egy vagy több futamot.”

A csapatfőnök – aki egyébként arról is beszélt, hogy már a saját utódját is keresi, akinek átadhatja majd az alakulatot, bár azt nem tudta megmondani, erre hány év múlva kerül majd sor – biztos benne, hogy meg fognak tudni állapodni Hamiltonnal: „Lewis hatalmas mértékben hozzájárult a csapat sikereihez, ahogy ahhoz is, hogy a Formula-1 eljusson azokhoz is, akik nem számítanak hardcore rajongóknak. Ezt mindig tiszteletben fogjuk tartani, s ahogy eddig, úgy ezután is meg fogjuk becsülni. Lewis és én mindig tiszteltük egymás pozícióját, és rettegünk attól a bizonyos naptól, hiszen volt már jó néhány egyeztetésünk a téma kapcsán, de mindig találtunk olyan kompromisszumot, ami mindkettőnk számára működött, és nincs kétségem, hogy ez most is így lesz.”

Felmerült, hogy elsősorban az anyagi részletek miatt késik Hamilton szerződése, s ha ez így van, most még nehezebb helyzetbe kerülhet a pilóta, hiszen az istállók a hírek szerint megállapodtak arról, hogy 30 millió dollárban maximalizálják a két versenyzőjük fizetését együttesen a 2023-as idénytől kezdődően. A brit ugyanakkor állítja, mindez nem játszik szerepet a csúszásban: „Semmi köze ehhez. Nem is tudtam, hogy egyeztettek erről. Azt gondolom, hogy versenyzői szempontból ez meglepetés számunkra. Persze hallottuk már egy ideje az ötletet, talán tavaly Franciaországban először, de ezen a héten hallottunk róla azóta először. Úgy vélem, fontos, hogy a GPDA [a versenyzők szövetsége] szorosan együtt dolgozzon az F1-gyel, amikor arról egyeztetnek, merre haladjunk tovább.”

Hamilton az imolai hétvégét megelőzően arról is beszélt, hogy nem érzi úgy, hogy a teste miatt kellene majd a visszavonulás mellett döntenie: „Úgy vélem, egyrészt szerepet játszik ebben a test órája, de hogy őszinte legyek, ettől még messze vagyok. Nézzük meg Michael Schumachert, aki még 43 évesen is rendkívül fitt volt. Ez mind a hozzáállástól függ és attól, hogyan használod az idődet, mennyit akarsz edzeni, beleértve az unalmas nyújtásokat. Ezt megteszed, ha még mindig éhes vagy. Amennyire jól ismerem magam, szerintem tudni fogom, mikor nem akarom már ezt tovább csinálni. Őszintén nem gondolom, hogy már nem leszek képes vezetni. Úgy vélem, ha akarom, meg tudnám tenni. Nem hiszem, hogy a reakcióim gyengülnének legalább a 40-es éveim közepéig. De nem azért vagyok itt, hogy olyan sokáig itt legyek, vannak más dolgok is, amit csinálni akarok. De most még imádom ezt csinálni, és úgy érzem, csak egyre jobb leszek.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: