DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Verstappen és Norris is elnézést kért a szavaiért

Mindkét pilóta vitás nyilatkozatot vagy rádióüzenetet eresztett el Portimaóban, de elmondásuk szerint senkit nem akartak megbántani. A brit szerint eleve mindent kiragadhatnak a kontextusából.

Kezdjük Max Verstappen esetével, aki a Formula-1-es Portugál Nagydíj második szabadedzésén ütközött össze Lance Stroll-lal, amely után többek között vaknak, retardáltnak és „mongolnak” nevezte a kanadait. Főleg ez utóbbival csapta ki a biztosítékot sokaknál, az imolai sajtótájékoztatón – amelyen a Formula.hu is jelen volt – azonban a holland elmondta: nem állt szándékában senkit megsérteni a pillanat hevében mondott szavaival.

„Először is, nem akartam senkit megbántani senkit. Minden a pillanat hevében történt, és amikor ilyen tempóval versenyzünk, előfordul az ilyesmi. Nem azt mondom, hogy a megfelelő szavakat választottam, tudom, hogy azok nem voltak helyesek. Káromkodtam Lance miatt, de rögtön utána találkoztunk. Ilyenek a versenyzők: lehet, hogy idegesek vagyunk egymásra, de öt perccel később egymás szemébe nézve megbeszéljük a dolgokat, és el is felejtjük. Úgy gondolom, olykor kívülről próbálják felforrosítani a hangulatot. Egyáltalán nem akartam senkit megsérteni. Nem hiszem, hogy ennél jobban fel kellene ezt fújni. Tudom, hogy nem volt helyes, de nem tudok változtatni rajta. De persze tanulhatunk belőle, és legközelebb jobban fogjuk csinálni.”

verstappen-redbull-imola-day0



Verstappen mellett Lando Norris is a kritikák kereszttüzébe került, méghozzá két eset miatt is. Egyfelől ő is Stroll-lal akadt össze Portimaóban, csak már a versenyen, amely után idegesen káromkodott a csapatrádión. Másfelől Lewis Hamilton 92. nagydíjgyőzelmével elért rekorddöntése kapcsán nyilatkozott úgy, hogy „olyan autóban ül, amelynek minden futamot meg kellene nyernie” és „csak néhány versenyzőt kell legyőznie”. A McLaren pilótája aztán nem sokkal később a Twitteren kért elnézést – mint kiderült, elsősorban ez utóbbi miatt, mivel Stroll kapcsán már rögtön a verseny után megtette ezt, mindenekelőtt az ott használt nyelvezete miatt:

„Nagyon tisztelem őt, és nem jó szavakat választottam ebben a kontextusban. Magától Lewistól is elnézést kértem, küldtem neki üzenetet” – mondta el Norris. „Nem tudom, hogy tudott-e addig róla egyáltalán, de nem állt szándékomban rosszat mondani róla vagy rossz fényben feltüntetni őt. Tisztelem mindazt, amit elért és amit csinált. Ez mindentől függetlenül hihetetlen. Egyszerűen nem úgy ment át ez, ahogy szerettem volna. Mondtam, amit mondtam, elnézést kértem érte, így tovább kell lépnem.”

Norris hangsúlyozta: senki nem kényszerítette bocsánatkérésére, azt magától lépte meg. „Reggel felkeltem, és a közösségi médiában több negatív komment volt a nyilatkozatommal kapcsolatban, mint pozitív. Nem akartam, hogy negatív kontextusban tüntették fel a szavaimat, főleg nem Lewis ellen. Láttam, mindez hogyan csapódott le, emiatt rosszul éreztem magam, mert nem olyan vagyok, aki ne tisztelné a másik versenyzőt. Ezért döntöttem úgy reggel, hogy egy tweetben elnézést kérek, és egyúttal Lewisnak is küldök egy üzenetet.”

A fiatal brit ugyanakkor arra is rámutatott, hogy 2020-ban különösen érzékenyek az emberek bármilyen megnyilvánulásra, s amúgy is bármit fel lehet tüntetni rossz színben: „Nem egyszerű ez, bármit kiragadhatnak a kontextusából. Különösen most, 2020-ban kell óvatosnak lennie azzal kapcsolatban, mit gondolunk. Amennyire szeretem kinyilvánítani a véleményemet, és ezt sokféle módon meg is teszem, annyira nem találtam meg talán hozzá a megfelelő szavakat. De így is megvan a véleményem, néhány embernek talán nem fog tetszeni, de ilyen világban élünk. Ugyanakkor bizonyos szempontból nem is számít, mit mondasz, mert az emberek akkor is negatív kontextusba ültethetik át és úgy publikálhatják, hogy az sokkal rosszabbnak hasson.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: