DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Leclerc nem számított ekkora javulásra

A monacóit is meglepte, mekkorát lépett előre az előző napokhoz képest az F1-es Orosz Nagydíjon, ahol végül hatodik lett. Sebastian Vettel úgy érzi, őt is felhasználták csapattársa sikere érdekében.

Idén már nem először rukkolt elő váratlanul jó eredménnyel Charles Leclerc, aki a vasárnapi Formula-1-es Orosz Nagydíjon a hatodik helyen hozta be az időmérőn még a középmezőny legvégén szereplő Ferrarit. A tizedik helyről induló monacói ezzel ismét értékes pontokat szerzett, ráadásul hét helyezéssel kollégája, Sebastian Vettel előtt végzett. Pedig még magát a pilótát is váratlanul érte, hogy ennyire meg tudott ragadni a középmezőny elejében:

leclerc-ferrari-szocsi-1



„Ez egy elég jó verseny volt számunkra, egyértelműen meglepett” – mondta el Leclerc a verseny utáni sajtótájékoztatón, amelyen online formában a Formula.hu is jelen volt. „Pénteken nem mentem jól, elég rossz munkát végeztem az autóban, főleg a versenyszimuláció során a gumikat és a tempót illetően. Nagyon elkoptattam a gumikat, a tempóm pedig egyszerűen nem volt meg, szóval nem számítottam ekkora ugrásra vasárnap. Ma kicsit jobb volt a tempó, de szerintem főként a gumikezelés terén javultam, amit jó volt látni. Igen rosszul rajtoltam, több pozíciót is veszítettem az 1-es kanyarig, de aztán visszavettem őket, onnantól kezdve pedig jó volt a teljesítményünk, szóval elégedett vagyok. A hatodik hely egyértelműen a legjobb, amit elérhettünk.”

Leclerc sikerében ugyanakkor a pontzónán kívül maradó Vettelnek is szerepe volt: ő legalábbis úgy érzi, hogy azon kívül, hogy eleve semmi sem jött össze neki, a bokszkiállásáig a Ferrari arra használta, hogy feltartsa a Renault-kat, akik közül Esteban Ocont valóban meg is előzött Leclerc. „Én játszottam a blokkot a kiállásomig. Utána meg már nem volt mit tenni. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy azért hagytak kint, hogy lassítsam a Renault-kat. Persze ez nem segített rajtam. Szerintem e nélkül pontot szerezhettünk volna, de ez már nem változtat semmin.” – fogalmazott a német.

Visszatérve Leclerc-re: szerinte pontosan az ilyen futamok azok, amelyek segíthetnek tartani a lelket az utóbbi hetekben történelmi mélypontot megélő maranellóiakban. „Nagyon kemény hétvégéken vagyunk túl, s ez mentálisan nagyon nehéz. Ha olyan jól rajtolsz, mint Mugellóban, aztán körről körre előzgetnek, azt nehéz lenyelni. De végre egy olyan verseny, ahol pozitív jeleket láthattunk az autótól, és szerintem magamtól is, mert jól vezettem ma, szóval örülök. Ma kihasználtuk a lehetőségeinket, ennek nagyon örülünk, és ezt kell csinálnunk az idény végéig. Hoztunk néhány apró fejlesztést erre a hétvégére, de lesz egy nagyobb a következő, németországi versenyre, szóval biztatónak tűnik a dolog.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: