DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A steward visszaszólt: „Sok sz**t összehord”

Nem viselte jól Lewis Hamilton kifakadását a versenyfelügyelői testület tagja, a korábbi F1-es Mika Salo. Mindenkire ugyanaz a szabály érvényes, Hamilton pedig kétszer is megszegte, mondja a finn.

Miután kétszer öt másodperces időbüntetést kapott az Orosz Nagydíj közben a futamot megelőző szabálytalan rajtpróbája miatt, az időveszteség folytán pedig csak harmadik lett, Lewis Hamilton nem tudta türtőztetni magát, és megvádolta a versenyfelügyelőket, hogy szándékosan manipulálták az eredményt nagy bajnoki előnye miatt:

„Elég biztos vagyok abban, hogy korábban senki nem kapott kétszer öt másodperc büntetést valami ilyen nevetséges dologért. Nem veszélyeztettem senkit, millió pályán csináltam ezt az évek során, soha nem kérdőjelezték meg, most ez van. Hogy túlzó-e a büntetés? Persze, hogy az, de ezt is lehet várni. Megpróbálnak megállítani, nem? De oké, rendben” – mondta Hamilton Szocsiban.

 



Az Orosz Nagydíj négytagú versenyfelügyelői testületében szerepelt a korábbi Formula-1-es versenyző, Mika Salo is, aki magára vette Hamilton támadását, és hasonló vehemenciával reagált rá a finn sajtónak nyilatkozva:

„Sok sz**t összehord. Abban, amit mond, semmi igazságtartalom nincs. Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Egyértelmű a helyzet: Hamilton a pálya széléről rajtolt el, kétszer is. Az utolsó próbarajtot a fehér vonalon végezte, ami szinte a bokszkijárat végén van.”

Az FIA részéről a versenyigazgató, Michael Masi is reagált Hamilton vádjára egy kimértebb nyilatkozatban: hangsúlyozta, ugyanez a büntetés járt volna, ha bármelyik másik pilóta követ el ugyanilyen kihágást.

„Az FIA szempontjából mi a sportszabályok betartatásáért felelünk. A felügyelőink függetlenként hoznak ítéleteket, és ez esetben volt egy szabálysértés, így nem számít, hogy Lewis Hamiltonról vagy a másik 19 versenyző egyikéről van-e szó. Ha megsértették a szabályokat, ezt önmagában fogják megvizsgálni, és a körülményeket figyelembe véve megfelelően és igazságosan megítélni” – mondta Masi, aki megmagyarázta azt is, miért vonták vissza utólag a Hamiltonnak kiosztott két büntetőpontot: a csapat utasítására hajtotta végre a próbarajtokat a szabálytalan területen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: