DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kvjat: Gyorsabb voltam, csak minden félrement

Az Alpha Tauri másik pilótája, Danyiil Kvjat gratulált ugyan francia csapattársa győzelméhez, de úgy érzi, a verseny elején ő diktált jobb tempót, csak épp ő ráfizetett a biztonsági autó beküldésére.

Ellentétesen alakult az Alpha Tauri két versenyzőjének monzai hétvégéje: míg Pierre Gasly bejutott a Q3-ba az időmérőn, ahol tizedik lett, addig Danyiil Kvjat csak 11. lett. Így viszont szabadon választhatott gumit: az orosz a kemény keveréken kezdte meg az Olasz Nagydíjat, míg francia kollégája a Q2-ben használt lágy abroncson. A verseny első fázisában egymás mögött haladt a két pilóta, Kvjat pedig egy ponton jelezte is a rádión, hogy gyorsabb tudna lenni Gaslynél: „Folyamatosan piszkos levegőben autózom, segítsenek ezen. Állandóan hibázik” – utalt társára.

kvjat-alphatauri-monza-1



Az Alpha Tauri aztán a 19. körben hívta ki kerékcserére Gaslyt, épp azt megelőzően, hogy Kevin Magnussen leállása miatt beküldték volna a biztonsági autót. A bokszutca bezárása miatt így Kvjat a következő körben már nem tudott kiállni, csupán akkor, amikor már kinyitották a bokszutcát. A piros zászlós megszakítás után így Gasly a harmadik, Kvjat viszont csupán a 13. helyről várta az újraindulást, s míg előbbi győzni tudott, utóbbi csak a kilencedik helyig tört előre.

„Eseménydús volt” – vágott bele az értékelésbe Kvjat, akit a Motorsport.com idéz. „Először is, nagyon örülök Pierre-nek, gratulálok neki és a csapatnak. Ami a saját versenyemet illeti, minden történést figyelembe véve a kilencedik helyezés volt az abszolút maximum: a biztonsági autó időzítésével, a rajtnál használt gumikeverékkel minden félresiklott a stratégiával, kicsit ellentétes, mint Pierre-nél. Ugyanakkor bámulatos, ahogy megragadta a lehetőséget. Én tovább harcoltam, mert így is elégedett voltam a versenyemmel.”

„Eltérő stratégiánk volt. És természetesen azon a ponton gyorsabb voltam nála” – magyarázta a bokszkiállások előtti helyzetet az orosz. „Az én versenyem akkor kezdődött el, amikor ő kiállt a bokszba. A biztonsági autós fázis időzítése viszont rettenetesen balszerencsés volt számomra. A létező legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Beszéltünk róla a futam előtt, és pontosan az történt. Hihetetlen. Annyit mondhatok, hogy a kilencedik hely volt a tökéletes eredmény számomra, nem tudtam volna ennél többet elérni. Őszintén kell tükörbe néznem, és azt mondanom magamnak: ’nézd, ez ma nem a te napod volt, hanem Pierre-é’. Szóval gratulálok neki. Lenyűgöző teljesítmény, és fantasztikus, ha ilyen lehetőséget kapsz. Örülök, de nekem pechesen alakultak a dolgok.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: