DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton a lámpákról: Ha jobbra megyek, nem balra nézek

Miért nem vette észre sem Lewis Hamilton, sem a Mercedes a bokszutca lezárására vonatkozó jelzést, miért ment a brit a leállás alatt a versenybírókhoz, és mit gondol minderről Michael Masi?

Hamilton számára az Olasz Nagydíj megnyerése azon úszott el, hogy a versenyirányítás lezárta a bokszutcát Kevin Magnussen autójának biztonságba helyezésének idejére, hiszen a brit 10 másodperces stop&go büntetést kapott a piros jelzés figyelmen kívül hagyása miatt. A helyzetét aztán csak tovább súlyosbította a Charles Leclerc balesete miatt előhívott piros zászló, hiszen egyesek „ingyen” kerékcseréhez jutottak, az új állórajt miatt teljesen összetömörült mezőny mögött pedig még nagyobb lemaradásba került, miután visszatért büntetésének letöltéséből.

hamilton2



Ez előtt viszont a britnek egy különleges tapasztalatban volt része: a piros zászló alatt, még a verseny vége előtt személyesen tárgyalhatta meg a büntetés számára kérdéses ügyét a versenybírókkal, akiket megkeresett a szobájukban. A pályán haladva nem látta ugyanis a Parabolica külső ívén elhelyezett jelzéseket, amelyek a bokszutca zárva tartására figyelmeztettek.

„Az autóból kiszállva beszéltem a csapattal, de nekik nem volt meg a videó az esetről, én pedig látni akartam, hogy mit nem vettem észre, hiszen esküdni mertem volna, hogy a bokszutca bejáratánál nem volt piros lámpa. Nem Michaelt [Masi] akartam látni, hanem a versenybírókhoz mentem, akik a döntést hozták a büntetésről. Ők aztán gyorsan megmutatták nekem a belső kamerás felvételt, amelyen látszott két jelzőtábla egy X betűvel. Tényleg nem láttam őket, mert máshova néztem.”

„Az autóban ülve nagyban hagyatkozunk arra, amit a csapat mond a fülünkre. Amikor közeledek egy kanyarhoz, akkor még viszonylag könnyű észrevenni egy jelzést, de a kanyar közben már a kanyarodásra figyelek. Ha egy jobbosban vagyok, akkor nem balra fogok nézni, hanem jobbra, hogy felmérjem a pozíciómat a fehér vonalhoz képest. Ugyanígy, ha egy autó a jobboldalon parkolt le, akkor is tudatosan a pálya azon felére figyelünk, ahol a pályabírók dolgozhatnak. Nem pedig balra” – kérdőjelezte meg a táblák elhelyezésének logikáját Hamilton a Racefans közlése alapján. „Nem emlékszem egyik korábbi itteni versenyhétvégéről sem, hogy így jelezték volna a bokszutca bezárását. Nem is gondoltam, hogy ezt a baloldalon kell keresni, ez új ismeret volt a számomra.”

hamilton3

A Formula-1 versenyigazgatója, Michael Masi rámutatott, hogy a bokszutca lezárásáról kétféle módon adtak jelzést, így azt a pilóták és a csapatok is észlelhették.

„Az egyik a versenyzőnek szól, a pályamenti digitális táblákon ilyenkor egy nagy piros X jelenik meg” – mondta Masi. „Pályától függően egy vagy két táblát használunk erre, ezen a helyszínen két panelen megjelenő kereszt jelezte, hogy a bokszutca zárva van. A térképet pedig, amely ezeknek a pozícióját jelzi, minden csapat megkapta a versenyhétvége előtti jegyzeteimben. Másrészt a csapatok által használt szoftver is piros színnel és a bezárást jelző szöveggel mutatta a bokszutcát. Az időmérő monitoron pedig, amelyen minden pályán történt esetet feljegyzünk, szintén megtalálható volt a ’bokszutca zárva’ felirat a harmadik oldalon.”

A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff elmondta, hogy noha valaki észrevette a csapatban a bokszutcába való behajtási tilalmat, ez már túl későn történt: nagyjából négy másodperce a tiltott területen tartózkodott már Hamilton, amikor versenymérnöke, Peter Bonnington a fülére mondta, hogy ha még teheti, mégse hajtson be. A vétség azonban ekkorra már megtörtént.

00120015_241

„A bokszutca bejáratánál nem voltak lámpák, és a mi pozíciónkból persze a pályán lévő lámpákat sem láthattuk” – vázolta fel a helyzetet a csapat szemszögéből Wolff. „Ha a versenyző nem veszi észre őket, akkor mi ezt egyedül az FIA kommunikációs rendszerének negyedik oldaláról olvashatjuk le. És senki nem azt az oldalt nézegeti, amikor éppen beküldték a biztonsági autót, a versenyző a bokszkiállásra készül és mindenki a kerékcserére koncentrál. Szóval egyszerűen csak balszerencsés helyzet volt, és egy nagyon szokatlan döntés, hogy lezárták a bokszutcát.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: