DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Monzai és konstruktőri dobogóra ácsingóznak a Renault-nál

A spái remeklés után az F1-es Olasz Nagydíjon is erős teljesítményt vár Daniel Ricciardo és Esteban Ocon: itt a legjobb esély arra, hogy végre felálljon a pódiumra a francia alakulat?

A Belga Nagydíj legkellemesebb meglepetését szolgáltatta a Renault, amely a középmezőny legerősebb alakulatának bizonyult a múlt hétvégén: Daniel Ricciardo és Esteban Ocon a negyedik és ötödik helyeket csípték el, az ausztrál ráadásul a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is bezsebelte. Mivel Monza is hasonlóan kevés leszorítóerőt igénylő pálya, mint Monza, sokak szerint a franciák az Olasz GP-n is remekelhetnek, egyúttal pedig akár a konstruktőri harmadik helyért is harcba szállhatnak.

renault-spa-podium-1



„Ha ilyen hétvégéink lesznek, akkor feltétlen!” – reagált az ezzel kapcsolatos kérdésre Daniel Ricciardo a csapat online sajtótájékoztatóján, amelyen a Formula.hu is részt vett. „De persze gyorsan megfordulhatnak a dolgok: emlékszem, tavaly is voltak jó hétvégéink. De nagyon szoros a konstruktőri verseny pillanatnyilag, és igen, elérhető a harmadik hely. Spa péntektől vasárnapig egy erős és tiszta hétvége volt – az FP2-es problémánkkal együtt is talán a legerősebb és legtisztább renault-s hétvégém volt.”

Ricciardo a korábbi csapattársa, Max Verstappen elleni verseny eleji csatájára is kitért: „Jó móka, klassz volt. Beszéltünk utána egy keveset arról, hogy jó volt néhány kanyaron keresztül csatázni. Persze örültünk volna, ha a következő 40 körben is tudtunk volna! Remélhetőleg ezen a pályán még több ilyen lesz, alkalmas a pálya a csatákra és az egymás elleni versenyzésre.”

Ocon is magabiztos a szezon nyolcadik állomását megelőzően, de nem akarja túlságosan elbízni magát: „Magabiztossá tesz, ez egyértelmű. A pálya karakterisztikája hasonló, még extrémebb és ezáltal még inkább passzolhat az autónkhoz, mint Spa. Jó helyzetben kellene lennünk, de persze mindenki keményen dolgozik, és szoros küzdelem lesz, mint mindig. De igen, jó esélyünk van rá, hogy újabb erős hétvégénk legyen.”

Azt a kérdést is megkapta a két versenyző, hogy Monza jelenti-e a legjobb esélyt arra, hogy végre dobogós helyezést szerezzen a Renault: „Nyilván nagyon közel voltunk a pódiumhoz Spában. Nem értünk még el abba a pozícióba, de tény, hogy az autó nagyon versenyképes volt, és itt egy újabb lehetőség” – vélekedett Ocon. „Nem szabad viszont túlságosan sokat gondolnunk erre: csak végezzük a munkánkat, és szerintem ezzel, ha meglesz a tempónk, próbáljuk maximálisan kihasználni a helyzetet. De nem olyan könnyű olyan erős hétvégét produkálni, mint Spában. Másik pálya, másik hétvége, mindenki keményen dolgozik, nagyon szoros lesz. De persze keményen fogjuk nyomni, hogy megismételhessük az ottani teljesítményt. Meglátjuk.”

„Úgy vélem, újra versenyképesek lehetünk, erre kell számítanunk” – vette át a szót Ricciardo. „Tudjuk persze, hogy a versenyautók olykor igen érdekesen viselkedhetnek, meglephetnek jó és rossz értelemben is. De a múlt hétvége után önbizalommal telve kell megérkeznünk ide, de hogy ez dobogót fog-e eredményezni, azt majd az idő eldönti. Nyilván ez a célunk. Mondhatnánk azt magabiztosan ülve itt, hogy igen, dobogóesélyes autónk lesz, de majd meglátjuk.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: