DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Prost: Hihetetlen, amit Lewis elért

A négyszeres F1-es világbajnok francia szerint az emberek sokszor nem is észlelik, milyen teljesítményt nyújt a brit klasszis, akit szerinte Schumacherrel össze lehet vetni, Sennával viszont nem.

Lewis Hamilton folyamatosan dönti meg a legkomolyabb Formula-1-es rekordokat: a múlt hétvégi Spanyol Nagydíjon aratott győzelmével átvette a vezetést a dobogós helyezések örökranglistáján Michael Schumachertől, és jó esély van rá, hogy rövidesen a diadalok és a vb-címek terén is legalább egyenlítsen a német legendával. Alain Prost szerint a két klasszist közvetlenül is össze lehet hasonlítani, hiszen hasonlóan domináns éra fűződik a nevükhöz:

hamilton-mercedes-spanyolgp-2



„Hihetetlen, amit Lewis elért. De ezt csak akkor érheted el, ha hosszú ideig dominálsz és hosszú távra elköteleződsz egy csapattal” – nyilatkozta Prost a PA hírügynökségnek. „Amikor Michael felállította a rekordokat, mindannyian azt gondoltuk, hogy nem lehet majd megdönteni őket amiatt, amilyen a modern Formula-1. Viszont most itt van Lewis és a Mercedes dominanciája.”

„Össze lehet hasonlítani a Ferrari és Michael, valamint Lewis és a Mercedes egyeduralmát, mert alapvetően ugyanaz a történet. Tökéletes szerveződés kulcsfigurákkal, valamint egy első és második számú pilótával a csapatban. Pszichológiailag ez egy nagyon stabil helyzetet teremt, ami nagyon erős pozícióba is helyez. Olykor az emberek nem realizálják, mit csinál Lewis, hiszen produkált néhány kivételes kört, de ezt csak úgy tudja megtenni, ha jól érzi magát és bízik a csapatban, ez pedig segíthet megtalálni az utolsó tizedeket.”

A visszavonult négyszeres világbajnok szerint ugyanakkor az ő legfőbb riválisával, Ayrton Sennával való párhuzamba állítás már nehézkesebb, annyira különböző korszakokról van szó: „Van néhány kérdés, amit nem lehet megválaszolni. Ismerem-e Lewist? Ismerem 13 éves kora óta, amikor aláírt Ron Dennisszel a McLarenhez, de ettől még nem ismerem. Nem tudom, hogy bárki is ismeri-e őt alaposan.”

„Ő az egyik legjobb, ez egyértelmű, de hogyan lehet megítélni a különböző generációkat az autók és versenyzők terén egyaránt? Több mint 30 évvel ezelőtt versenyzett Senna. Magamtól is megkérdezhetném, hogy ha Juan Manuel Fangio idejében versenyzek, világbajnok lettem-e volna. Voltam-e olyan, mint ő? Fangio egy jó példa, hiszen 38 évesen indult először az F1-ben. Reálisan meg lehet ítélni Fangiót, Ayrtont és Lewist, de akartuk-e volna azt, hogy Lewis is 38 évesen kezdjen? Semmiképp, szóval olykor be kell látni, hogy nem lehet mindent összehasonlítani.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: