DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton újabb Schumacher-rekordot döntött meg

Immár a brit rendelkezik a legtöbb dobogós helyezéssel az F1 történetében: a mercedeses megtisztelőnek érzi, hogy olyan versenyzővel említik egy lapon, mint a német legenda.

Lewis Hamilton a Spanyol Nagydíjon aratott győzelmével Formula-1-es pályafutása 156. dobogós helyezését érte el, ezzel pedig átadta a múltnak Michael Schumacher korábbi 155 pódiumos rekordját. A német a 2002-es Brit Nagydíj óta tartotta a csúcsot, amikor megelőzte a tekintetben Alain Prostot. Hamilton a mostani rekorddöntést alkalmából hihetetlennek nevezte, hogy olyan nagysággal említik egy lapon, mint a német, Ayrton Senna vagy épp Juan Manuel Fangio:

hamilton-mercedes-dobogo-barcelona



„Mi, versenyzők mindannyian Michaelt nézve nőttünk fel, és arról álmodtunk, hogy egy nap mi is ott lehetünk” – idézi a britet a Motorsport.com szakoldal. „Ami most történik, az messze túlszárnyal mindent, amiről valaha álmodtam kisgyerekként. Hihetetlenül hálás vagyok a lehetőségért, amely napról napra megadatik számomra. Michael nyilvánvalóan egy hihetetlen sportoló és versenyző volt. Mindig megtiszteltetésnek érzem és igyekszem szerény maradni, amikor egy olyan versenyzővel említenek egy lapon, mint ő, Ayrton vagy Fangio. Ez nagyon klassz. És remélem, a Hamilton család is büszke.”

Hamiltonnak amúgy a versenyeinek több, mint a 60 százalékát dobogón fejezte be, ez a mutató is jobb Schumacherénél, aki 50,32 százalékon áll – igaz, az egyetlen top 3-as helyezést hozó mercedeses visszatérés jelentősen rontja a statisztikáját. E tekintetben amúgy csak Luigi Fagioli és Fangio áll Hamilton előtt azok közül, akik több mint egy nagydíjon álltak rajthoz: előbbi hét versenyéből hatszor fért fel a dobogóra, ami 85 százalék feletti érték, míg az ötszörös világbajnok argentinnál ez az arány 35 az 52-ből, ami 67,31 százaléknak felel meg.

A Mercedes pilótája rövidesen újabb schumacheri csúcsot érhet utol, hiszen 88. győzelmével immár csak három választja el őt attól, hogy e tekintetben is utolérje a németet, akinek a hét vb-címes rekordját is beállíthatja a szezon során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: