DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Lágyszívű stewardok: Kvjat, Magnussen megúszta

Két vitás esetben vizsgálódtak a stewardok a szombati nap során. Kvjat a Q1-ben feltartotta Magnussent, akinek Ocon edzésen történt autótörésében volt szerepe. Végül egyetlen figyelmeztetést osztottak csak ki.

Az időmérő után a 12. helyezett Danyiil Kvjatot vizsgálták a versenyfelügyelők, miután az Alpha Tauri orosza Kevin Magnussent tartotta fel a Q3-ban. Ezért a vétségért általában háromhelyes rajtbüntetés jár, de Kvjat megúszta egy figyelmeztetéssel.

„A csapat nem hívta fel Kvjat figyelmét Magnussen közeledésére, amíg Magnussen nem volt közvetlenül mögötte. A stewardok úgy ítéltek, hogy Kvjat észszerűen cselekedett, hogy elkerülje a feltartást” – olvasható a stewardok indoklásában. „A felvétel megtekintése után mindkét versenyző egyetértett abban, hogy Kvjat minden tőle telhetőt megtett, hogy ne legyen útban, és az első pillanatban reagált, amikor meglátta a mögötte levő autót. Végül a stewardok összehasonlították az esetet az utolsó három év minden esetével, és bár a csapat dolgozhatott volna jobban, ennélfogva egy figyelmeztetést kiosztottak, az incidens nem érdemel háromhelyes rajtbüntetést, amely megszokott a szükségtelen feltartások esetében.”

Ennélfogva az orosz elrajtolhat a 12. helyről, ahonnan jó esélyt lát idei harmadik pontszerzésére: „Egészen elégedett vagyok a mai nappal. Úgy gondolom, erős kört teljesítettem, a 12. pozíció pedig jó a kezdésre és a pontokért való harcra friss abroncsokon. Remélem, hogy jó tempót diktálunk holnap, így újra harcolhatunk a top 10-es pozícióért.”



A vizsgált esetben kárvallott Kevin Magnussen egy másik incidensbe is belekeveredett még a harmadik szabadedzésen. A Haas versenyzője lassú körön poroszkált a pályán, mikor megérkezett mögé a szintén nem gyorskörön levő Esteban Ocon. A francia nem számított a dán hirtelen lassulására, ezért félre kellett rántania a kormányt, hogy elkerülje az ütközést: megpördülés után a falban kötött ki, Renault-ja megsérült. Büntetés azonban nem járt Magnussennek, miután a stewardok a telemetriából kiderítették, nem fékezett, valamint őket is meghallgatták.

„Magnussen finoman lehúzódott a vonalról, miután azt tanácsolták neki, hogy kövesse a forgalmat gyorskörön. Egyidőben Ocon is a jobb oldalra húzódott, hogy elengedje a forgalmat, és tükreiben figyelte az autókat. Amikor ezt követően előre nézett, meglepődött, hogy Magnussen közvetlenül előtte van, és kitért, hogy elkerülje az ütközést. Mindkét versenyző és a stewardok is egyetértettek abban, hogy balszerencsés baleset történt, amiért egyik versenyző sem hibáztatható” – indokoltak a stewardok.

A Renault gyors szerelőmunkát végezve az időmérőre megjavította Ocon autóját, ahol a francia a 15. helyre kvalifikált. Magnussen egy hellyel mögüle kezdi a vasárnapi Spanyol Nagydíjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: