DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel beszélt a Renault-val, és a Red Bullra is igent mondana

A Stájer Nagydíjat megelőzően szinte mindenki a jövőjéről faggatta a négyszeres világbajnokot, aki elmondta: pillanatnyilag minden opció szóba jöhet nála, így egykori csapatát sem utasítaná el.

Továbbra sem tudjuk, mi lesz Sebastian Vettel sorsa a Formula-1-ben a 2020-as szezont követően: a Ferrarit hat idény után elhagyó német előtt ugyan folyamatosan zárulnak be az ajtók a bejelentések kapcsán, de még így is számos opciója marad. A Stájer Nagydíjat megelőző online sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is részt vett, értelemszerűen a négyszeres világbajnok jövője volt az egyik slágertéma, gyakorlatilag sorban végig is mentek az újságírói kérdések a potenciális jelölteken (emiatt aztán ismételnie is kellett többször magát). Kezdésként arra válaszolt Vettel, hogy a szezonnyitón erős formát mutató, jövőre már Aston Martinként szereplő Racing Point számításba jön-e nála:

„Ahogy azt múlt héten elmondtam, nincsenek hírek. Nem tudom még, mi fog történni” – kezdte válaszát általánosságban a ferraris. „A versenyek most rendkívül fontosak a saját szempontomból, aztán meglátjuk a következő hetekben, hónapokban, hogy mi történik, milyen lehetőségek lesznek, és így tovább. A Racing Point nagyon jó benyomást tett, egyértelműen jó helyzetben vannak erre az évre. Ismerem a csapat egy részét és néhány ott dolgozót a múltamból. Úgy vélem, idén jó lehetőségeik vannak azzal, hogy jó autójuk van, innen próbálhatnak meg még tovább fejlődni.”

vettel-spielberg-ferrari-1



Fernando Alonso visszatérése kapcsán azt a kérdést is megkapta a négyszeres világbajnok, hogy nála is opció-e a kihagyás vagy akár a visszavonulás: „Egyelőre még nem hoztam döntést, nem helyezek magamra emiatt nyomást. Láthattuk, hogy Fernando visszatér, ami szerintem jó az F1-nek. Meglátjuk, hogyan teljesít, de ettől függetlenül ami engem illet: ahogy mondtam, időt fogok szánni rá, hogy döntsek. Pillanatnyilag minden opció: a folytatás, a szünet és a visszavonulás. De még nem hoztam döntést, az adódó lehetőségektől is függ. Nem titok, hogy versengő típus vagyok, és sok mindent elértem a sportban, és szeretnék még többet elérni, nem pedig csak részt venni a futamokon. Meglátjuk, mi történik.”

Vettel kérdésre azt is elárulta, hogy ő maga is beszélt a Renault-val egy esetleges ülésről, bár komoly tárgyalásokig nem jutottak el a felek: „Ismét csak el tudom mondani, hogy olyan régóta vagyok a paddockban, hogy elég sok embert ismerek onnan is. Igen, beszéltünk róla, de nem voltak igazán konkrét tárgyalások. Mint látható, másik irányba mentek. De ahogy mondtam, ez nem változtat az én szempontomból semmin, minden a döntésemtől függ.”

Noha a pilóta korábbi csapata, a Red Bull már többször is kihangsúlyozta, hogy nem gondolkodnak Vettel visszaszerzésében, a német nem kerülhette ki azt a kérdést, hogy vállalná-e a visszatérést az energiaitalosokhoz – még úgy is, hogy ott a már hosszabbító Max Verstappen lenne a csapattársa:

„Összességében az a véleményem, hogy ha nyerni akarsz, akkor bárki ellen vállalni kell a küzdelmet. Szóval nem hiszem, hogy ez az esetleges csapattárstól függ, akárhol is kötsz ki. Ezt a csapatot is nagyon-nagyon jól ismerem a múltamból adódóan, még mindig sok ott dolgozóval vagyok kapcsolatban, mint Christian, Helmut [Horner és Marko – a szerk.] vagy mások. A Servus TV-mben tett látogatásomnak semmi köze a jövőmhöz. De a Red Bullnak győztes autója van, ebben hiszek, pontosan tudom, mennyire erős csapatról van szó. Nyilván a csapat egy része már nem ugyanaz, szóval nem lenne fair azt mondanom, hogy töviről-hegyire ismerem az istállót, hiszen ott is voltak változások. De tudom, miért voltak erősek annak idején, és még mindig versenyképesek, olyan autóval rendelkeznek, amely képes nyerni.”

Vagyis ha a Red Bull mégis ajánlatot tenne neki egy 2021-es ülést illetően, azt elfogadná? „Ahogy mondtam, szerintem győzelemre esélyes autójuk van, én pedig azért vagyok itt, hogy versenyezzek és nyerjek, szóval a válasz talán igen lenne” – jelentette ki Vettel.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: