DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Napokon belül jön az őszi versenynaptár: Ezek a kiszivárgott információk

Monza után a Toszkán Nagydíjjal folytatódik a szezon a hiteles forrásnak számító Autosport szerint. Portugália beugrása is valószínű, az Orosz Nagydíj lehet az első nézőkkel zajló futam.

Első körben a 2020-as versenynaptár első nyolc helyszínét véglegesítette a Formula-1 vezetése, a szeptember 6-i Olasz Nagydíjjal bezárólag. Az Autosport információi szerint csak idő kérdése, hogy következzen a második kör, európai és ázsiai időpontokkal – a szezon utolsó harmadát továbbra is nyitva hagyva.

Közvetlenül a spái és monzai fordulók után, szeptember 6-án következne a versenynaptár új helyszíne, a korábbi törlések miatt beugró Mugello, a Ferrari tulajdonában álló olasz versenypálya, ahol a MotoGP idei versenye elmarad. A Formula-1-es futamot Toszkána régió támogatná, ennek megfelelően a Stájer Nagydíj mintája szerint Toszkán Nagydíjnak hívnák.

A folytatásban az Orosz Nagydíj következne szeptember 27-i időponttal: az Autosport szerint ez lenne az első nézők részvételével zajló verseny – annak ellenére, hogy Oroszországban továbbra is 200 ezer feletti az aktív koronavírusos esetek száma. Tervek voltak arról, hogy Szocsit a Kanadai Nagydíj kövesse, de ezek meghiúsultak: Portugália a portimaói pályával várhatóan elfoglalja ezt a helyet.

 



Japán és Szingapúr törlése után két távol-keleti nagydíj van a pakliban: Vietnám és Kína. Közülük a forrás szerint Vietnám megrendezése a valószínűbb késő októberben, mivel a helyi kormányzat szorgalmazza az elhalasztott 2020-as verseny bepótlását. Kína kapcsán korábban arról szóltak a hírek, hogy Sanghaj akár dupla fordulót is rendezhet, az ország sportminisztériuma azonban a héten kiadott egy közleményt, amely szerint nem lesznek nagy sportesemények az országban, leszámítva a 2022-es pekingi téli olimpia előkészítő versenyeit. Ez erősen kérdőjelessé teszi a Formula-1 megrendezését.

Az Autosport szerint ezeket a versenyeket tisztázná a naptártervezet, amely szeptembert és októbert fedné le. November hónap a három amerikai versennyel, az USA-val, Mexikóval és Brazíliával a jelenlegi globális helyzetben nagyon bizonytalan: előfordulhat, hogy egyiket sem tudják megtartani. A lap hozzáteszi, Imola és Hockenheim továbbra is készen áll helyettesítő pályaként, csak a helyi időjárástól függ, hogy tudnak-e versenyt rendezni.

Ennél biztosabb a szezon befejezése: a korábban is ismert terveknek megfelelően november 29-én és december 6-án kétszer Bahreinben, december 13-án Abu Dhabiban versenyezne a mezőny. A szezon így 15-17 versenyt foglalna magában.

A versenynaptár szeptember-októberi nagydíjai az Autosport szerint:

Toszkán Nagydíj (szeptember 13.)

Orosz Nagydíj (szeptember 27.)

Portugál Nagydíj

Vietnámi Nagydíj

Kínai Nagydíj (?)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: