DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton zárt az élen a szezon első szabadedzésén

Megvillant a Racing Point és a Renault, végül azonban a két fekete Mercedes végzett az első és második helyen az Osztrák Nagydíj első tréningjén – a Ferrari csak a mezőny közepén.

Júliusig kellett várni, hogy idén először számolhassunk be Formula-1-es szabadedzés történéseiről. A zárt kapus Osztrák Nagydíj első gyakorlásán négy hónap kihagyás után – ennyi idő telt el a barcelonai tesztelés óta – gurultak újra pályára a királykategória autói, kezdve a bokszutcát elsőként elhagyó két McLarennel. Az edzés első negyedórája tapogatózó körökből áll: ezt követően Lando Norris, Carlos Sainz és a feketére átfestett Mercedesszel Valtteri Bottas iratkozott fel a köridőlistára, a finn 1:07,578-as időeredménnyel.

Az edzés kezdetén az előrejelzés 60 %-os esélyt jósolt a csapadékra: 20 perc környékén érkezett néhány csepp eső, így pár percre elcsendesült a pálya, majd futólag köztes abroncson tértek vissza az autók. Amint visszakerültek a száraz pályás gumik, gyorsult a tempó, és a legjobb kört apránként lefaragva számos versenyző megfordult az első helyeken: vezetett Daniel Ricciardo a Renault-val, és az edzés felénél a Racing Point is állt az első két helyen Sergio Perezzel és Lance Stroll-lal, megmutatva, hogy a tavalyi Mercedest idéző konstrukcióval valóban számolni kell 2020-ban.



A kedélyeket fél órával az edzés vége előtt a két Mercedes hűtötte le, mikor Valtteri Bottas, majd Lewis Hamilton autójára is felkerült a lágy abroncs: a címvédő vitte elsőként 1:05 alá a köridőt. A számláló végül 1:04,816-nál állt meg a világbajnoknál, aki első edzéseredménnyel kezdte a késve megkezdődött szezont csapattársa, Bottas előtt.

A hétvégén Mercedes fő kihívójának tippelt Red Bull a mezőny sűrűjében szerepelt az utolsó negyedóráig, mikor – röviddel 1-es kanyarban történt megforgása után – Max Verstappen feljött a harmadik helyre, igaz, hat tized hátrányba. Izgalmas a további sorrend: 0,615 másodperc lemaradásban Carlos Sainz végzett a negyedik helyen a középmezőny viszonylatában szintén tényezőnek tűnő McLarennel, Sergio Perez ötödik lett a Racing Pointtal, majd Lando Norris következett a másik papajaszínű autóval. Alex Albon a második Red Bull-lal hetedikként zárt Daniel Ricciardo előtt, a spielbergi esélyeiről lemondóan nyilatkozó Ferrari viszont csak a mezőny közepén végzett, Charles Leclerc 1,1 másodperc hátrányban a 10., Sebastian Vettel a 12. pozícióban.

Az edzés vesztese Romain Grosjean volt, aki mért köridő nélkül fejezte be a tréninget: miután beesett fékpedálra panaszkodott, a csapat fékolajszivárgást állapított meg, és végig a garázsban tartotta. Sergio Perez Racing Pointján lehetett megfigyelni még egy kisebb műszaki hibának tűnő jelenséget: rövid időre, kanyarodás közben füstpamacsok törtek elő az autóból, ami olajszivárgásnak tűnt. Danyiil Kvjat megforgása volt még emlékezetes incidens az edzés hajrájában: George Russellnek fékeznie és kitérnie kellett, hogy elkerülje az utolsó kanyarban elszabaduló Alpha Taurit.

Az edzés eseményeiről részletesebben élő közvetetésünkben számoltunk be.

Az Osztrák Nagydíj első szabadedzésének eredménye:

  Versenyző Autó Hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:04.816
2 Valtteri Bottas Mercedes 0.356
3 Max Verstappen Red Bull/Honda 0.602
4 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 0.615
5 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 0.696
6 Lando Norris McLaren/Renault 0.805
7 Alexander Albon Red Bull/Honda 0.885
8 Daniel Ricciardo Renault 1.044
9 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1.091
10 Charles Leclerc Ferrari 1.108
11 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1.258
12 Sebastian Vettel Ferrari 1.261
13 Esteban Ocon Renault 1.454
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1.544
15 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 1.549
16 Pierre Gasly AlphaTauri/Honda 1.588
17 George Russell Williams/Mercedes 1.679
18 Nicholas Latifi Williams/Mercedes 2.090
19 Daniil Kvyat AlphaTauri/Honda 2.127
20 Romain Grosjean Haas/Ferrari 41.545
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: