DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Élő cikkek

Így zajlott az év első szabadedzése

Közel négy hónap várakozás után ismét eljött a pénteki gyakorlások ideje az F1-ben. A csapatok már birtokba vették a Red Bull Ringet, ahol 11:00-kor elkezdődik az FP1, amit velünk élőben követhetsz!

Üdvözöljük F1-re éhező kedves olvasóinkat a Formula-1 2020-as szezonnyitójának első élő közvetítésén. A szervezőktől kezdve a csapatokon és a pilótákon át az újságírókig bezárólag mindenki felkészült arra, hogy a végtelenül hosszúnak tűnő kényszerszünet után végre ismét autóversenyről szóljon a hétvége. Mi már nagyon várjuk a lámpák zöldre váltását.

Kezdés 11:00-kor, tartsatok velünk!

Minden jel arra mutat, hogy az FP1 nedves körülmények között kerül megrendezésre. Az aszfalton friss eső nyoma látszik, a pálya felett pedig felhők gyülekeznek.

Az alábbi keverékekkel készült a Pirelli a versenyhétvégére. Ne feledjétek, idén a felhozatalon kívül azt is a gumiszállító dönti el, a pilóták milyen arányban kapnak a három elérhető fajtából.

 

Egészet ütött az óra, zöldre váltott a bokszutca végi lámpa. Egy maréknyi autó azonnal a pályára hajtott.

Carlos Sainz rögtön elsütött egy poént a felvezető körén. "Ez nagyon gyors, ez nagyon gyors" - nyögte a mikrofonba a hosszú kihagyásra utalva.

Egyelőre senki sem rendelkezik mért idővel, egy installációs kört viszont szinte már mindenki teljesített.

Lando Norris kezdte meg a sort egy gyors körrel, de nem sokkal mögötte érkezett Valtteri Bottas, aki hét tizedmásodperccel meg is javította a mclarenes idejét. A leggyorsabb kör jelenleg 1:07,578, de ez még másodperceket fog javulni.

Szitál az eső Spielbergben, így jelenleg senki sem tartózkodik a pályán. Egyelőre senki sem kapkod a megtett kilométerekért.

Romain Grosjean átmeneti esős gumikkal hajtott pályára, ám néhány kanyaron belül beesett a fékpedálja. Szerencséjére nem történt baj, de az ilyen jellegű problémák évek óta kisértik őt.

Megérkezett Lewis Hamilton, és kemény gumikon hat ezredmásodperccel bement 1:07 alá, így most ő áll a tabella tetején. Eközben Sergio Perez Racing Pointja füstfelhőket ereget, ez sosem jó jel.

Az esőfelhő továbbállt, így hirtelen benépesült a pálya, sorra jönnek a száraz gumikon megfutott körök. Perceken belül jelentkezünk a félidei állással.

Eltelt az első szabadedzés fele, így áll jelenleg a tabella:

fp1felido

Az utóbbi poszt óta a fekete Mercedesek átvették a vezetést Hamilton, Bottas sorrendben. Mögéjük a McLaren és a Racing Point autói felváltva sorakoznak fel. Most még nehéz olvasni a mezőnyt, nem lehet tudni, kiben mennyi van még.

Toto Wolff egy másik dimenzióban mozog, ha a koronavírus elleni védekezésről van szó.

Nocsak, egy letört aeroelem miatt egy rövid virtuális biztonsági autós fázis lépett érvénybe, de mire ezt leírtuk, már vissza is vonták azt.

Ez itt nem a helyes irány. Max Verstappen az egyes kanyar kijáratánál pördült meg, de semmilyen bántódása nem esett.

ver-megpordules

Hú, mit úszott meg Danyiil Kvjat és George Russell! Az Alpha Tauri orosz pilótája a célegyenes ráfordítóban megpördült, a Williams mögötte érkező britje pedig szűkösen, de elkerülte az ütközést, így mindketten tovább folytathatják az edzést.

rus-kvjat

Ennyi volt az év első szabadedzése Ausztriából. Az első két helyet kisajátították a fekete Mercedesek, mögéjük Verstappen kapaszkodott fel a harmadik helyre. Jónak tűnik a McLaren és a Racing Point, miközben a Ferrari az első tízbe sem fért be. Perceken belül jelentkezünk az edzés összefoglalójával.

A gyakorlás összefoglalóját itt olvashatjátok. Köszönjük a figyelmet, 15:00 előtt jelentkezünk a második szabadedzés közvetítésével. Kellemes délutánt!