DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A járvány pecsételte meg Vettel sorsát a Ferrarinál

Mattia Binotto, a maranellóiak F1-es csapatfőnöke elmondta: a pandémia miatt megváltozott helyzet miatt döntöttek úgy, hogy korábbi szándékaik ellenére mégsem tartják meg a német pilótát.

A koronavírus által okozott kényszerleállás időszakának kétségkívül legfontosabb híre volt, hogy a Ferrari és Sebastian Vettel útjai elválnak a 2020-as évad végén, miután a maranellóiak nem hosszabbítottak szerződést pilótájukkal. Bár a májusi sajtóközlemény közös döntést emlegetett, mondván, hogy már nem volt a felek részéről a közös elhatározás a folytatásra, Vettel az Osztrák Nagydíj csütörtöki napján elmondta: valójában soha nem is tárgyalt vele a csapat, és ajánlatot sem kapott tőlük.

Pénteken aztán a csapatfőnökök videós sajtókonferenciáján, amelyen a Formula.hu is részt vett online, nekiszegezték Mattia Binottónak is a kérdést, hogy mi változott a februári álláspontjukhoz képest, amikor még nyíltan Vettelt nevezték meg elsődleges opciójukként:

vettel-dppi-spielberg-1



„Tegyünk először is egy lépést hátra. A téli időszak során végig azt mondtuk privátban neki és publikusan is, hogy ő lenne az első számú választásunk, ezt megerősíthetem” – nyilatkozta Binotto. „Normális, hogy a téli időszakban több pilóta is megkérdezett minket, hogy van-e lehetőség a Ferrarinál versenyezni, szóval felvették velünk a kapcsolatot. De ez nem változtatott az álláspontunkon, Seb maradt az elsődleges választásunk.”

„Azóta viszont kitört a koronavírus-világjárvány, amely megváltoztatta a világunkat, az autósportot, az F1-et. A költséglimit is egyre szigorúbb lett, az új szabályok bevezetését elhalasztották 2022-re, a fejlesztéseket gyakorlatilag befagyasztották 2020-ra és 2021-re. Magyarán a teljes helyzet megváltozott. Mindemellett pedig a szezon el sem tudott kezdődni, így Seb sem tudott visszatérni a pályára, hogy bizonyítsa, mennyire motivált, hogy a Ferrarinál vezessen. Ez sajnálatos a szempontjából.”

„A karanténidőszak alatt a Ferrarinál át kellett gondolnunk a helyzetünket: hoztunk egy döntést, ez egyértelműen a mi döntésünk volt, hiszen ez a mi felelősségünk, ezt kommunikáltak is felé. Hallottam, hogy meglepődött, ezt tökéletesen megértem, ez normális. Bár elfogadta a döntést, teljesen érthető, hogy nem teljesen elégedett vele.”

Vettel távozásában tehát a koronavírus-járvány miatt megváltozott (gazdasági) helyzet játszott főként közre, de vajon miképp értékeli főnöke a német versenyző 2015 óta a Ferrarinál töltött éveit, amelyek során ugyan számos győzelmet szerzett, de vb-címet nem sikerült nyernie? „Úgy vélem, nagyszerű öt évet – a mostanival együtt hatot – töltöttünk együtt. Ő egy nagyszerű bajnok, de egyúttal egy remek ember is. A rajongók, a csapaton belül vele dolgozók imádták a vele eltöltött időt. Nagyra értékelem jómagam is őt mint profi versenyző és mint ember egyaránt, és ezt egyáltalán nem változtatta meg a döntésünk.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: