DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettelt meglepte, hogy ajánlatot sem kapott a Ferraritól

A négyszeres világbajnok Spielbergben elárulta: nem is tárgyalt vele a Ferrari a folytatásról, csupán közölték vele, hogy nem akarnak tovább együtt dolgozni vele. A német beszélt a jövőjéről is.

A karanténidőszak kétségkívül legfontosabb híre volt, hogy Sebastian Vettel és a Ferrari útjai elválnak a 2020-as esztendő végén. A szakításról szóló közlemény úgy fogalmazott néhány hónapja, hogy „nem volt meg a felekben a közös elhatározás a folytatásra”, az Osztrák Nagydíj helyszínén azonban a pilóta elárulta: valójában soha nem is kapott ajánlatot a Ferraritól a hosszabbításra, ami őt is váratlanul érte. Amikor arról kérdezték, mi volt a kapcsolódási pont a maranellóiakkal, így felelt a német:

„Nem volt kapcsolódási pont. Nyilván meglepetésként ért Mattia [Binotto] hívása, amikor elmondta, hogy a csapatban nincs meg a szándék, hogy tovább folytassuk. Nem is kezdtünk tárgyalásokba, nem volt ajánlat az asztalomon” – idézi Vettelt a Motorsport.com szakoldal. A 33. életévét pénteken betöltő pilóta az RTL-nek azt is elmondta: májusig abban a hitben élt, hogy valóban vele akarja folytatni a Ferrari, ezért érte őt váratlanul csapatfőnöke hívása.

vettel-spielberg-ferrari



A négyszeres vb-győztes jövőjét egyelőre homály fedi, s bár több csapattal is szóba hozták már, saját bevallása szerint egyelőre senkivel sem tárgyal: „Pillanatnyilag nem nagyon egyeztetek senkivel. Nyilván szeretnék biztosra menni, hogy a legjobb döntést hozom meg a saját magam és a jövőm szempontjából. Úgy vélem, eléggé versengő típus vagyok, elég sokat elértem ebben a sportban, és megvan bennem a motiváció, hogy még többet elérjek. Ehhez viszont, úgy gondolom, a megfelelő csomagra van szükségem a megfelelő emberekkel körülöttem. Szóval ezt keresem jelenleg. Ha adódik a megfelelő lehetőség, akkor az szerintem elég egyértelmű lesz. Ha nem így lesz, akkor talán más után kell néznem.”

Utóbbi mondata alapján a visszavonulás is benne van a pakliban Vettelnél, de nem akarja elkapkodni a döntést a versenyző és alapvetően nem is ez a szándéka: „Meggyőződésem, hogy ha be akarod zárni magad mögött az ajtót, akkor erre készen is kell állnod, nem pedig becsukni és aztán várni, hogy újra kinyíljon. Tisztában kell lenned a döntéseddel, és ezért nem siettetek semmit.”

A videós sajtótájékoztatón, amelyen állandó akkreditációval rendelkező médiumként a Formula.hu is részt vett, arról is kérdezték Vettelt és csapattársát, Charles Leclerc-t, hogy a távozás ténye változtat-e a csapaton belüli dinamikán, kell-e majd egymást segíteniük a hétvégén rajtoló 2020-as évad során – a német így felelt:

„Mindig igyekeztem beilleszkedni a csapataimba, és igaz ez a Ferrarinál eltöltött időmre is. Nyilván amennyire szeretnénk saját magunk számára jó eredményeket elérni a pályán, végső soron a csapatért is versenyzünk. Idén nehéz ezt a kérdést megválaszolni, mert nem tudjuk, milyen típusú szezon vár ránk, ahogy azt sem tudjuk, mennyire leszünk versenyképesek. Nyilván ha úgy adódik a helyzet, és lesz is értelme, akkor mindketten segíteni fogjuk a másikat. Nem hiszem, hogy ennek bármi köze lenne ahhoz, hogy lejár a szerződésem és távozom a csapatom. Persze saját magamért is versenyzem, így nem szeretném megkönnyíteni Charles életét a pályán, a múltban is csatáztunk egymással, és a továbbiakban is így fogunk tenni.”

Leclerc a következőket fűzte hozzá: „Nem hiszem, hogy bármi változni fog az előző évhez képest. Harcoltunk egymással, de az is mindig fontos, hogy a pilóták csapatként dolgozzanak együtt, ami bizonyos szempontból számunkra is előnyös. Lesznek helyzetek, amikor csapatként kell dolgoznunk” – mondta el a 2019-ben Vettelt győzelmek és pontok terén is maga mögé utasító monacói, aki arra a kérdésre, hogy mi fog hiányolni kollégáját illetően, így válaszolt: „A sebességét, a tapasztalatát. Nyilván rengeteget tanultam Sebtől csapattársként, és ezt fogom folytatni a szezon végéig. Versenyzőként és emberként is élveztem a vele töltött időt, nyilván voltak olyan csatáink a pályán, amelyek nem úgy végződtek, ahogy szerettük volna, de a tisztelet mindig megvolt közöttünk.”

Vettel az eddigi öt ferraris idénye során ugyan számos győzelmet szerzett, a vb-cím azonban nem jött össze neki, ahogy például Alain Prostnak vagy Fernando Alonsónak sem. A német így tekintett vissza maranellói karrierjére: „Először is el kell mondani, hogy amióta csatlakoztam, mindent megpróbáltunk annak érdekében, hogy harcolhassunk a bajnokságért, ami többször sikerült is. Nem nyertük meg a világbajnokságot, ilyen szempontból visszanézve mondhatjuk, hogy kudarcot vallottam és vallottunk. Világos célt fogalmaztunk meg, amit el akartunk érni, és tény, hogy mostanáig ez nem sikerült.”

„Van még előttünk egy idény, és révén, hogy egy furcsa szezon lesz nézők és emberek nélkül, nem tudhatjuk, mire számítsunk. Szóval túl korai lenne még mindent leírni, de ha visszanézünk, itt-ott tényleg hiányoztak a dolgok, nem igazán tudtuk összerakni a csomagot, hogy az év végéig harcolhassunk a bajnokságért. Közel voltunk a szezon feléig-közepéig, utána viszont nőtt a lemaradásunk, és végül elég simán kikaptunk azokban az években Lewistól és a Mercedestől. Nagyon egyszerű: nem voltunk elég gyorsak, nem volt elég jó a csomagunk, csapatként pedig nem voltunk olyan erősek, mint a Mercedes” – fogalmazott Vettel. Azt egyébként mindkét ferraris elmondta: a barcelonai tesztek után egyértelmű számukra, hogy idén kevésbé versenyképes autóval vágnak neki a szezonnak, de bíznak benne, hogy a Hungaroringen érkező fejlesztési csomag nem lesz túl kései számukra.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: