DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Nyolc európai futammal is érvényes lenne a vb

Ezt Ross Brawn jelentette ki, aki továbbra is bízik benne, hogy egy megfelelő naptárt tudnak majd összerakni őszre is – bár azt ő is elismerte, hogy napról napra változik a helyzet bizonyos helyeken.

Kedden közzétette a 2020-as szezon első nyolc fordulójának helyszínét és időpontját a Formula-1, a további menetrendről viszont egyelőre csak találgatások vannak. A nyolc nagydíjjal az FIA szabályaiban megfogalmazott kritériumot már teljesítené a száguldó cirkusz ahhoz, hogy világbajnokságként lehessen értékelni az idényt, egy másik előírás viszont az, hogy legalább három kontinense ellátogasson a mezőny. Ezzel kapcsolatban viszont még elég sok a kérdőjel a koronavírus-járvány miatt, így felmerül a kérdés, hogy akkor is világbajnokot fogunk-e avatni, ha csupán ezt a nyolc európai viadalt tudják megrendezni.

Ross Brawn, a Formula-1 sportért felelős vezetője így felelt az erre vonatkozó kérdésre a Motorsport.com szaklapnak: „Elméletben a nyolc európai futam is egy világbajnokságot fog jelenteni” – jelentette ki Brawn. A szakember elmondta: valóban roppant nehéz összerakni a szeptember 6-i Olasz Nagydíj utáni naptárt, mivel folyamatosan változik a helyzet a kontinenseken és az országban.

barcelona-f1-start



„Ez egy kihívás, de szerintem már az európai idény összerakása is az volt. Két-három hete vagy egy hónapja még lehetetlennek tűnt. Mostanra viszont sikerült egy rendes naptárt összeállítanunk. Úgy vélem, a helyzet gyakorlatilag napi szinten változik. Összességében javul a helyzet, de van még néhány ország, ahol most mennek keresztül a legrosszabb részén. Ezért időt kell adnunk nekik, hogy lássuk, mennyire gyorsan állnak talpra. Mexikó például egyike azon helyszíneknek, ahol továbbra is versenyt akarnak, de ők még csak most nyögik igazán a járványt.”

„Extra időre van szükségünk, mielőtt meghozzuk a nehéz döntéseket, megnézzük, hogyan alakulnak a dolgok, aztán meglátjuk, hogy állunk. Többféle lehetőség van. Továbbra is úgy gondolom, hogy képesek leszünk egy megfelelő naptárt összerakni. Őszintén nem tudom megmondani, milyen formát fog ölteni, de szerintem elég verseny lesz ahhoz, hogy jó szezont fussunk.”

A találgatások szerint, amelyekről mi is beszámoltunk a minap, főként Szingapúr, Azerbajdzsán, Japán és Kanada kiesése tűnik valószínűnek, Brawn azonban nem árult el konkrétumokat arról, mely fordulók megrendezésére van kisebb vagy nagyobb esély: „Hogy őszinte legyek, ha az egyikben biztos is lehetek az egyik nap, az másnapra teljesen megváltozhat, mert annyi minden történik, szóval nem szeretnék erről találgatni. Rengeteg dolgot kell számításba venni, az anyagi vetülete a dolgoknak is ezek közé tartozik, mind az F1 egységes hatását nézve, mind azt, hogy mennyibe kerül nekünk és a csapatoknak odautazni és ott versenyezni. Mérlegelnünk kell ezeket, ezekkel dolgozunk pillanatnyilag. Néhányan azt javasolták, hogy egyszerűen zárjuk be a boltot erre az évre, és kezdjük újra 2021-ben. Szerintem ez rossz lépés lenne, sokkal rosszabb helyzetbe kerülne azzal az F1, mint így. Egyszerűen próbálunk egyensúlyt találni az összes szempontot tekintve.”

Brawn hozzátette: valóban opció lehet az, hogy további európai futamokat rendezzenek Monza után is – akár beugró helyszíneken, akár olyanokon, ahova korábban már ellátogatott a mezőny nyáron –, ám egyelőre továbbra is igyekeznek tartani magukat az A tervhez, azaz céljuk, hogy szeptember második felétől tengerentúli versenyekkel folytatódjon az évad.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: