DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Végre hivatalos: itt a naptár európai szakasza

Ahogy az várható volt, az F1 kedd délelőtt hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány miatt módosított versenynaptárának elejét: két hónap alatt nyolc futamot rendeznek majd Európában.

Hosszú hetek, sőt hónapok várakozása után végre hivatalosan is eldőlt: július 5-én a spielbergi Osztrák Nagydíjjal indult útjára a koronavírus-világjárvány miatt kényszerpihenőre küldött 2020-as Formula-1-es szezon. Az F1 vezetése ugyanis kedden közzétette a módosított menetrend első nyolc állomását, amely a múlt heti híreszteléseknek megfelelően alakul majd.

f1-spielberg-start-2019-dppi



Ez azt jelenti tehát, hogy a Red Bull Ringen indul az évad, méghozzá rögtön egy duplával, majd ezt követően egyből a Hungaroringre utazik a mezőny – vagyis a Magyar Nagydíj hivatalos időpontja július 19-e lett. Ezután augusztus elején jön a silverstone-i két forduló, miután a brit kormány végül lehetővé tette a versenyrendezést, majd következik a májusról elhalasztott Spanyol Nagydíj Barcelonában. Az európai túra a Belga és Olasz Nagydíjakkal zárul augusztus végén és szeptember elején a spái és monzai futamok eredeti időpontjában.

A közleményből az is kiderült, milyen neveket kapott a második spielbergi és silverstone-i verseny: előbbi helyszínen az Osztrák után a Stájer Nagydíjat rendezik meg július 12-én, míg utóbbi igazán rendhagyó nevet kapott, hiszen a 70. évforduló Nagydíja nevet fogja viselni az augusztus 9-i viadal, ezzel állítva emléket annak, hogy 1950-ben, azaz 70 éve a brit helyszínen indult hódító útjára a Formula-1.

Fontos kiemelni, hogy a tervek szerint mind a nyolc európai futam zárt kapuk mögött, azaz helyszíni nézők nélkül zajlik majd. Ami pedig a további menetrendet illeti: az Európán kívüli futamokkal kapcsolatban a következő hetekre ígért tájékoztatást az F1 vezetése.

A 2020-as módosított F1-es naptár kezdeti, európai szakasza:

Július 5.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 12.: Stájer Nagydíj, Spielberg
Július 19.: Magyar Nagydíj, Hungaroring
Augusztus 2.: Brit Nagydíj, Silverstone
Augusztus 9.: 70. évforduló Nagydíja, Silverstone
Augusztus 16.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
Augusztus 30.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 6.: Olasz Nagydíj, Monza
 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: