DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Fordított rajtrácsos sprintfutam már az első 2020-as versenyeken?

A Formula-1 kísérleti jelleggel sprintfutamot rendezne időmérő helyett az egyik osztrák és brit hétvégén. Az FIA és a legtöbb csapat a formátum mellett áll, csak egyetlen istálló nem támogatta.

A legutóbbi, a csapatokkal és az FIA-val közös, pénteki megbeszélésen a Formula-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media állt elő egy javaslattal: tesztjelleggel fordított rajtrácsos sprintfutamot tartanának a 2020-as szezon nyári szakaszában helyet kapó két dupla helyszín, a Red Bull Ring és Silverstone egyik hétvégéjén – számolt be a jól értesült forrásként számon tartott The Race.

A szombaton megrendezett, rövidtávú futam az időmérőt váltaná ki, és a bajnoki pontverseny fordított sorrendjében rajtolna el. A sprintverseny végeredménye alapján állna fel a vasárnapi nagydíj sorrendje. További részletek a sprint szabályairól egyelőre nincsenek kidolgozva.



A javaslatot az FIA támogatta, a sportszabályok értelmében azonban – mivel bő egy hónap maradt a szezonnyitóig – mind a tíz csapat egyetértésére is szükség van. A pénteki megbeszélésen formális szavazásra nem került sor, az istállók képviselői azonban kézfeltartással jelezték álláspontjukat. A The Race arról ír, egyetlen csapat tiltakozott, ám minden istálló jelezte, alaposan fontolóra veszik a javaslatot a jövő heti szavazás előtt. Gyors megegyezésre van szükség, hiszen az osztrák szezonkezdet előtt szabályba kell foglalni a formátumot, felkészülve az összes eshetőségre.

A Liberty Media már korábban jelezte szándékát, hogy a show érdekében hozzányúlna a Formula-1-es hétvégék megszokott menetéhez – kisebb ilyen jellegű változás volt a tradicionális 14 órai kezdés 15:10-re helyezése. Ross Brawn korábban bajnokságon kívüli tesztversenyeket tervezett, a 2020-as helyzet azonban új, talán soha vissza nem térő lehetőséget teremtett a kísérletezésre.

Ausztriában és Nagy-Britanniában egymást követő heteken két nagydíjat is tartanak (utóbbi még nem kapott zöld utat, de megrendezése egyre valószínűbbnek tűnik): az egyik hétvégén sprintfutam, a másikon hagyományos kvalifikáció döntene a rajtsorrendről, így mérlegre lehetne helyezni a tapasztalatokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: