Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. május 17. hétfő
F1

Az FIA egy csapásra lefegyverezte a Ferrarit

Az F1-et ellenőrző szervezet egy szabálymódosítással lehetővé tette azt, hogy a Ferrari tiltakozása ellenére a sorozatban jelentősen csökkenhessen a költségplafon mértéke.

Nincs egyetértés az F1-es csapatok között, ezért a sorozat érdekében az FIA egy gyors beavatkozással állíthatja vissza a rendet. Egy tavalyi megállapodás szerint a Formula-1-ben 2021-től 175 millió dolláros éves költségplafon lép érvénybe, amivel egy élhetőbb környezetet teremtenek az istállók számára. Az év elején kitört világjárvány, és az ebből következő leállások miatt azonban több istálló amellett lobbizik, hogy ezt a limitet még alacsonyabbra helyezzék. A kisebb költségvetésű csapatok sorsa múlhat ezen, ám az ötlet nem győzött meg mindenkit. A Ferrari a napokban fejezte ki nemtetszését az esetleges lépéssel kapcsolatban, szerintük ugyanis egyetlen limit nem kényszeríthető rá mind a tíz csapatra.

binotto-portre-2019-abu1Mivel a Nemzetközi Sportkódex szerint egy ilyen volumenű lépésre csak akkor van lehetőség, ha arra mind a tíz istálló rábólint, az FIA fogta magát, és pénteken felhatalmazást adott magának arra, hogy a többség támogatásával változtasson a szabályokon, ha úgy érzi, az szükséges a világbajnokság megóvásához - közölte a Motorsport. „Kivételes esetekben, és ha az FIA úgy ítéli meg, hogy a szóban forgó módosítás szükséges a bajnokság, kupa vagy sorozat megóvásához, akkor a résztvevők többségi támogatása elegendő” – áll a módosításban. 

Innentől tehát hiába tiltakozik a Ferrari, egyedül kevés lesz a szabálymódosítás ellen. A csapat egyébként azzal érvelt, hogy a költségek további csökkentése következtében elbocsátásokra lenne szükség, amit nem szeretnének meglépni. Erre reagálva a McLaren csapatvezetője erélyesen hangsúlyozta ki, a sorozat túlélése érdekében áldozatokat kell vállalni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?