DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Ferrari és Red Bull makacssága lehet a kiscsapatok veszte

Az istállók többsége tovább csökkentené a költséglimitet, amin többek fennmaradása múlhat: Zak Brown McLaren-főnök azonban elárulta, két „nehézsúlyú” ellenzi ezt. Neveket nem mondott, de nem nehéz kitalálni, kikről van szó.

Minél tovább tart a koronavírus-járvány gerjesztette krízis, annál nagyobb bevételtől esnek el a Formula-1 csapatai: a kisebb istállók esetében az összeg létkérdés. A résztvevők védelmében már most számos spórolást segítő intézkedés született, melyek egyike a 2021-es költséglimit csökkentése. A hírek szerint a plafon 175 millió dollárról 150-re apadt, de egyes csapatok egészen 125 millióig szeretnék levinni a határt.

Ugyanakkor két nagycsapat nem akar belemenni a költségvetés szorosabbra húzásába – árulta el a Sky Sportsnak a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown, akinek legpesszimistább forgatókönyve szerint négy istálló túlélése is veszélyben van.

„Ha nincs tíz, vagy legalább kilenc csapat, az már nem igazi F1. Két csapatnak nagyon kell vigyáznia, mert úgyszólván a tűzzel játszanak. Teljes rajtrácsra van szükség, hogy sportról beszélhessünk. Ha miattuk a sport fenntarthatatlan marad, és pár kisebb csapat elveszti az érdeklődését, vagy pénzügyileg nem tud tovább részt venni, akkor a végén maguk ellen fognak versenyezni” – mondta a Sky adásában Brown.

 



A McLaren-főnök dicsérte a Mercedes anyavállalata, a Daimler együttműködését, így bár neveket nem mondott, könnyű kitalálni, hogy a legbiztosabb alapokon álló hármas másik két tagjára, a Ferrarira és a Red Bullra gondol.

„Egy párosról beszélünk. Véleményem szerint a Daimler kitűnő munkát végez, felismerte, milyen helyzetben vagyunk. Ebből következtetni lehet, kikről beszélünk. A két csapat számára óriási marketingfelület az F1, ezért érthető, miért akarják a pénzügyi egyensúlyt a jelenlegi helyzetben tartani. De a sport arról is szól, hogy mindenki igazságosan harcolhat, és nyerjen közülük a legjobb.”

„Nekik is bízniuk kellene: most olyan, mintha egy nehézsúlyú csak középsúlyúakkal akarna kiállni. Nagyszerű csapatokról van szó, felkészültnek kellene lenniük arra, hogy mindenkivel egyenlő feltételek mellett harcolhassanak. A rajongók is ezt várják a sporttól” – folytatta, odaszúrva a szóban forgó két csapatnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: