DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Monaco és a pole-ok királya – Ayrton Senna F1-es rekordjai

Ma ünnepelné 60. születésnapját Ayrton Senna, ennek apropóján pedig összeszedtük, milyen jelentős csúcsokat tart még mindig a háromszoros világbajnok brazil legenda a Formula-1-ben.

Rajt-cél győzelmek száma: 19 – Ezt a ranglistát jelen pillanatban Lewis Hamiltonnal holtversenyben vezeti, megelőzve Sebastian Vettelt (15) és Jim Clarkot (13), míg Michael Schumacher csupán 11 ilyen alkalmat számlál. Ami egészen döbbenetes Senna eredményében, hogy 41-szer nyert összesen a Formula-1-ben, azaz győzelmeinek csaknem a felét úgy szerezte, hogy a rajttól a célig végig vezetett.

Zsinórban szerzett pole-pozíciók száma: 8 – Az 1988-as Spanyol Nagydíj és az 1989-es USA nagydíj között érte el ezt a szériát a brazil klasszis. Hetes sorozata is van amúgy (1990-es spanyol és 1991-es monacói futamok között), de olyat már Alain Prost, Schumacher és Hamilton is fel tud mutatni.

senna-monaco-dppi-1



Zsinórban elért első soros indulások: 24 – Az 1988-as Német Nagydíj és az 1989-es ausztrál idényzáró között produkálta ezt a sorozatot a háromszoros világbajnok – azaz az 1989-es évad összes versenyén az első sorból startolhatott! A vonatkozó ranglistán Hamilton a második 20 egymást követő első soros rajthellyel.

Legtöbb győzelem zsinórban egy nagydíjon: 5 – Hol máshol érte volna el ezt a tettet Senna, mint Monaco utcáin? 1989-től 1993-ig volt legyőzhetetlen a patinás pályán.

Legtöbb győzelem Monacóban: 6 – Ezért is fogalmaztunk úgy az imént, ahogy, hiszen a hercegség utcáinak koronázott királya volt a brazil: a fent említett széria mellett még 1987-ben tudott győzni Monte-Carlóban. Ráadásul ez a szám lehetne akár nyolc is, ha 1984-ben nem intik le idejekorán a viadalt, 1988-ban pedig nem esik ki biztos vezetés birtokában az alagút előtt…

Legtöbb pole-pozíció egy nagydíjon/pályán: 8 – A nagydíjaknak és a pályáknak nem feltétlenül kellene egyezniük, hiszen előfordulhatna, hogy más néven futott az adott helyszínen egy-egy verseny a különböző években, de szerencsénkre a két örökrangsor élén ugyanaz az állás. Senna az imolai San Marinó-i Nagydíjon indulhatott nyolcszor az élről, de ebben a tekintetben Schumacherrel és Hamiltonnal közösen vezeti a listát: a német a Japán Nagydíjon/Suzukában, míg a brit az Ausztrál Nagydíjon/Melbourne-ben tart nyolc rajtelsőségnél.

Legtöbb egymás utáni pole egy nagydíjon: 7 – Természetesen ezt is Imolában érte el Senna: 1985-től 1991-ig nem tudták őt legyőzni a San Marinó-i Nagydíj kvalifikációján (a nyolcadik pole-t a tragikus 1994-es hétvégén szerezte).

Legtöbb egymást követő dobogó egy nagydíjon: 7 – A végére pedig egy olyan statisztikai mutató, amelyben a Hungaroringé a főszerep, hiszen Senna az 1986-os és 1992-es Magyar Nagydíjak között rendre felállhatott a pódiumra Mogyoródon. Schumachernek és Vettelnek van még amúgy hetes sorozata: előbbinek a Kanadai, utóbbinak a Japán Nagydíjakról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: