DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Zandvoort: Mennyire reális, hogy júliusban túl leszünk a víruson?

Augusztusban pótolnák be a visszatérő Holland Nagydíjat, de könnyen előfordulhat, ami Monacóban. Jan Lammers szerint a jelen helyzetben csak kényelmetlenség, mi lesz a megvásárolt jegyekkel.

Csütörtökön a Formula-1 újabb versenyeit, a három májusi fordulót fújták le: a holland, spanyol és monacói versenyeket, ezzel hétre nőtt a felfüggesztett nagydíjak száma. Monacót biztosan nem tartják meg idén, a visszatérő Holland Nagydíjat azonban bepótolhatják az eredetileg nyári szünetnek szánt időszakban, augusztusban a spanyol futammal együtt.

A kiszivárgott tervek szerint az új versenynaptárba 6 hónap alatt 18 futamot sűrítenének bele – de minden borul, ha a koronavírushelyzet nem normalizálódik júniusra, amikor Azerbajdzsánban elkezdődne a szezon. A Holland Nagydíj főnöke, Jan Lammers szerint megtörténhet, hogy Monte-Carlóhoz hasonlóan Zandvoortban is csak 2021-ben lesz legközelebb verseny.

„Elfogadtuk, hogy ez is a következmények egyike lehet. Egyes országokat még el sem érte a vírus. Hol járunk a csúcshoz képest? Kínában kezdik visszanyerni az irányítást, de melyik szakaszban vagyunk mi most? Szeretnénk azt gondolni, hogy irányításunk alatt tartjuk, de ez nem igaz, a vírusnak vagyunk mi a markában” – beszélt a Motorsport.com-nak az egykori F1-es versenyző és Le Mans-győztes őszintén arról, hogy teljes a bizonytalanság, mikor ér véget a krízis.

 



„Olyan dolgok történnek a világban, hogy teljesen helytelen lenne nagydíjat tartani május 3-án. Még ha tudnánk is, feltehetnénk a kérdést, hogy akarnánk-e? Természetesen számítani lehetett rá, hogy május 3-án nem lesz verseny. A nagy kérdés az, hogy mikor lesz?” – beszélt az eredeti időpontról, majd az augusztusi lehetőségről Lammers:

„A fellegekben lennénk, ha júliusra azt mondhatnánk, hogy az ország és a világ túl van a víruson, de ez mennyire reális? Jelen pillanatban fel kell készülnünk mindenféle forgatókönyvre. Még a rajongókban is felmerül, hogy jobb lenne-e egy évvel elhalasztani. Minden eshetőség előfordulhat. Ha rágörcsölnénk augusztusra, akkor lehet, hogy idővel törölni kellene azt.  Ugyanabban a világban élünk mindannyian. Nézünk körül, és válaszoljunk, mennyire reális.”

A holland nyomatékosította, jelenleg naponta százak halnak bele a vírusba, ilyen helyzetben mellékes kérdés, hogy látnak-e a rajongók versenyt az előre megváltott jegyükért (Hollandiában minden belépőt eladtak):

„Bergamóban minden fél órában van egy temetés. Ha egy rajongó megvette a jegyét, és az foglalkoztatja, hogy mikor lesz nagydíj, az a jelenlegi történések fényében csak kellemetlenség, nem dráma vagy katasztrófa. Az emberek egyik nap még egészségesek, a következő héten pedig már az életükért harcoltak. Akinek nem történt ilyen a környezetében, az szerencsésnek mondhatja magát. Ha a közelében is megtörténik valakivel, akkor fog tudatosulni benne, mi zajlik a világban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: