DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Ecclestone mindenkit meglepett, szerinte ő a legjobb pilóta a világon

Átfogó választ adott Bernie Ecclestone arra a kérdésre, ki a valaha volt legjobb F1-es versenyző a világon. Schumacher és Hamilton még a legjobb háromba sem fért be az F1 korábbi ura szerint.

Az utóbbi időszakban hosszan beszélgetnek arról a szakértők, vajon Michael Schumacher, vagy Lewis Hamilton-e a Formula-1 történetének legjobbja. Már ezzel is sokan vitába szállnak, ugyanis rengetegen Ayrton Sennát gondolják úgy, hogy a lista élére kívánkozna, igaz, azt se feledjük el, hogy a különböző korszakokat összehasonlítani nehéz, szinte lehetetlen.

A Formula-1-et korábban évtizedekig irányító brit üzletember viszont némileg váratlan választ adott azzal, hogy a fent említett három úriember közül egyiküket sem helyezte a lista első három helyére. Úgy véli, hogy egy négyszeres világbajnok francia az, aki a legtöbbet tudta kihozni az autóból úgy, hogy közben folyamatosan gondolkodott is.

Négy ász 1987-ből, de közülük csak Prost és Piquet voltak igazán barátok


„Hogy ki minden idők legjobbja? Alain Prost. Soha nem kapott olyan hatalmas háttértámogatást a csapatától és akkoriban még a bokszfalról sem tudták őt túlságosan segíteni. Amint zöldre váltottak a lámpák, rögtön magára maradt” – ecsetelte véleményét Bernie Ecclestone a The Daily Mail című lapban.

„Saját magának kellett vigyáznia az abroncsaira, a fékjeire is, de közben elképesztően gyors volt. Kevés híja volt, hogy nem nyert további két világbajnoki címet, simán lehetett volna hat bajnoki elsősége is, de igazából a számok az ő esetében lényegtelenek.” Ha kevésbé szigorúan nézzük, akkor Prost további négy alkalommal járt közel a világbajnoki címhez, mivel 1983-ban Piquet, 1984-ban Lauda (fél ponttal!), 1988-ban és 1990-ben pedig Senna ellen maradt alul kis különbséggel.

„Nagyon az elejére sorolnám Nelson Piquet-t, aki szintén kiválóan vezetett minden autóban. Stirling Mossnak is helye lenne a legjobb négyben, ahogy Juan Manuel Fangiónak is. Lewis Hamilton szintén nagyon jó, talán beférhet a legjobb ötbe, viszont nehéz megmondani, pontosan mire képes, mivel mindig a legjobb csapattal, a legjobb technikával nyerte címeit. Mindenből a legjobbal rendelkezik” – mutatott rá Ecclestone. Érdekes, hogy a sokak által legjobbnak tartott Ayrton Senna említésre sem került.

Bőven van idő kivesézni az ilyen kérdéseket, mivel a következő hónapokban a koronavírus-járvány miatt biztos, hogy semmilyen Formula-1-es eseményt nem rendeznek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: