DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko: Mások is versenyeztek volna rajtunk kívül, de meg volt kötve a kezük

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint nem ők lettek volna az egyetlenek, akik versenyeztek volna Ausztráliában, csak olyan nyomást gyakorolt a Ferrari és a Mercedes a klienscsapataira, hogy azok nem kaptak volna motort, ha igennel szavaznak.

Alig néhány órával az első szabadedzés tervezett megkezdése előtt született meg a döntés az illetékesek részéről, hogy az Ausztrál Nagydíj végül nem kezdődik meg a koronavírus terjedése elleni óvintézkedésként. Miután egy McLaren-csapattagot is koronavírussal diagnosztizáltak, a Ferrari a hírek szerint az első pillanatoktól kezdve a verseny ellen volt, a Mercedes pedig azután változtatott a döntésén, miután Toto Wolff beszélt a felette állókkal az igazgatóságból.

A Red Bull és az AlphaTauri a hivatalos álláspont szerint azon kevesek közé tartozott, akik versenyeztek volna, viszont... Helmut Marko Red Bull-tanácsadó szavait látva nem véletlenül beszélünk hivatalos álláspontról. Szerinte a színfalak mögött többen is a hétvége folytatására szavaztak volna, viszont meg volt kötve a kezük.

00120001_395



„Mi készen álltunk volna” - idézi Markot az Auto Motor und Sport. „Egyetlen koronavírusos eset volt az egész paddockban, és úgy, hogy mindenki ott volt, mehetett volna az első szabadedzés, aztán a további vizsgálatok alapján születhetett volna később döntés.”

Nem ők voltak egyedül ezzel a véleménnyel, viszont a Mercedes és a Ferrari partnercsapataiként meg volt kötve a kezük. „Hiába álltak mások is készen, nem kaptak volna motort a Ferraritól és a Mercedestől a folytatáshoz.”

Marko azzal sincs kibékülve, hogy ennyire későn született döntés a hétvége törléséről. „Az illetékesek többször gondolták meg magukat a döntésig” - fogalmazott Marko a késlekedéssel kapcsolatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: