DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Williams: Tartjuk magunkat annyira, hogy ne másokat másoljunk

Az utóbbi években elterjedt a kisebb istállók körében, hogy valamelyik élcsapattal szorosabb szövetséget kötnek és szinte egyben megkapják a korábbi fejlesztésű autó koncepcióját. A Williams ellenáll.

Korábban a Haast érte rengeteg támadás amiatt, hogy aktuális versenyautója kísértetiesen hasonlít az előző évi Ferrarira. Ez leginkább 2018-ban vált hasznukra, amikor is a Haas igazán remek szezont futott, a konstruktőri bajnokság ötödik helyén végzett, kevéssel lemaradva a negyedikként záró Renault-tól.

Idén a Racing Point került a figyelem középpontjába, mivel a riválisok szerint egy rózsaszín köntösbe bújtatott Mercedest láthatunk. Sokan azzal vádolják Strollékat, hogy a megengedettnél is nagyobb mértékű volt az együttműködés a gyári istálló és a Racing Point között, de a tesztek eddig azt mutatják, hogy megérte a próbálkozás, a tavalyi visszaesés után a rózsaszín gárda ismét a középmezőny élére törhet.

A logika azt diktálná, hogy ezt a Mercedes másik partnercsapata, a Williams is megléphetné és ezzel, hosszú évek szenvedése után hirtelen sokkal jobb helyzetben találhatná magát. A csapatfőnök asszony azonban hallani sem akar ilyesmiről, továbbra is függetlenek szeretnének maradni. Ráadásul az istálló alapelve, hogy kiölné a valódi versenyzést, ha mindenki csak másolgatna a nagyobb csapatokról.

A Williams sosem tervez más autókat lemásolni, mint ahogy a Racing Point tette


„Elsőként leszögezem, én sosem fogok más csapatokkal szemben vádaskodni, ameddig a koncepciók másolása a szabályok keretein belül történik, ez igaz a Racing Pointra is. Csak az ő dolguk, milyen versenyautóval szeretnék megméretni magukat egy nagydíjon” – ecsetelte véleményét Claire Williams a Speedweek.com szakoldalon.

„Mi arra vagyunk büszkék, hogy teljesen önálló és független tervezőkként dolgozunk, az egész autót saját magunk készítjük és ettől az alapelvtől nem is kívánunk eltérni a jövőben sem. A Racing Pointnak akár be is válhat az új hozzáállás, de nálunk ez nem működne, úgyhogy az eddigi úton haladunk tovább.”

„Két szenvedős szezon után idén kritikus év jön, a Williams nem azért van a Formula-1-ben, hogy a mezőny végén körözgessen. Azért vagyunk itt, hogy felvehessük a harcot az ellenfelekkel. Nagy áldozatot követelne, ha zsinórban harmadszor is utolsók lennénk, ezt nagyon nem akarjuk, hogy így történjen. Rengeteg lépést és változtatást tettünk annak érdekében, hogy újra felzárkózhassunk” – tette hozzá Claire Williams. Igaz, a közvélemény figyelme kissé elterelődött a Racing Pointról, mivel, ahogy az olasz sajtó fogalmazott, a Mercedes vezetésével a riválisok háborút indítottak a Ferrari és az FIA ellen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: