DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Melbourne „reménykedik, de nem biztos” a futamában

Az Ausztrál Nagydíj első embere bízik benne, hogy a néhány nappal ezelőtti közleménynek megfelelően meg tudják rendezni az évadnyitót, de biztosra egyelőre semmit nem tud mondani.

A koronavírus-járvány miatt kis túlzással minden autó-motorsportos rendezvény megtartása bizonytalan pillanatnyilag: a MotoGP-ben két futamot már töröltek/elhalasztottak, a Formula-E-ben a Sanya ePrix marad el, míg a Formula-1-ben egyelőre a Kínai Nagydíj, de hasonló sorsra jutott a WTCR-esek aragóniai tesztje is. Viszont folyamatosak a kérdőjelek az F1-es idény első három futama kapcsán is, főként a beutazásokkal kapcsolatban szigorú intézkedéseket hozó Bahrein és Vietnám esetén.

melbourne-merci-2019-1



A legbiztosabbnak még a jövő hétvégi idénynyitó Ausztrál Nagydíj sorsa tűnik: néhány napja közleményt is adtak ki arról, hogy rendben meg tudják rendezni a futamot az Albert Parkban. Az esemény első embere, Victoria állam turisztikai minisztere, Martin Pakula ugyanakkor visszafogottan nyilatkozott erről a Reutersnek:

„Minden jel arra mutat a FOM részéről, hogy azt tervezik, hogy megrendezik a nagydíjat. Az előkészületek már zajlanak, arra számítunk, hogy mától a hétvégéig már érkeznek majd gépek. Szóval lassan eljutunk arra a pontra, hogy néhány napon belül mindenki itt lesz már. Viszont ezzel együtt is folyamatosan változik a helyzet, és vannak bizonyos dolgok, amelyek kívül esnek az irányításunkon. Vannak döntések, amelyeket a kormány hozhat meg vagy a tengerentúlon születhetnek. Reménykedem és magabiztos vagyok, de semmit sem mondhatok teljes bizonyossággal a futamról.”

Egyelőre egyébként 42 koronavírusos megbetegedést jelentettek Ausztráliában, az ország pedig „csak” Kínával és Iránnal szemben szigorított a beutazáson. Ross Brawn, az F1 sportfőnöke a minap egyébként úgy fogalmazott, hogy ha akár csak egy csapat nem tud részt venni egy versenyen, akkor az a futam semmiképp sem fog beleszámítani a világbajnokságba – azon kívüli viadalt viszont még akár rendezhetnek így is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: