DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Alonso készen áll visszatérni és győzni

Még nem beszélt olyan nyíltan az F1-es szereplés szándékáról a kétszeres világbajnok, mint egy friss interjúban. 2021-et nagy esélyének érzi, de egy félelme is van: megint rosszul választ csapatot.

Fernando Alonso már utolsó Formula-1-es éveiben, 2017-től fogva új kihívásokba vágott: többször rajthoz állt az Indy 500-on, megnyerte a WEC-t és a Le Mans-i 24 órást, januárban pedig a Dakar Ralin is bemutatkozott, bizonyítva, milyen sokoldalú versenyző. Úgy tűnik, a különböző bajnokságokban tett kalandok feltöltötték, a kihagyás alatt pedig eléggé elkezdett neki hiányozni a Formula-1, hogy elérkezettnek lássa a visszatérés idejét.

 „Még nem fejeztem be az F1-ben. 2021 jó lehetőség lesz. Frissnek érzem magam, készen állok. Meg fogom próbálni” – ígérte Alonso az F1 Racing magazinnak adott interjúban. Ha valóban újra csatlakozik a mezőnyhöz, két szezon kihagyása után fog visszatérni: ez ugyanannyi, amennyit Kimi Raikkönen és Niki Lauda is távol töltött, mielőtt mindketten sikerrel vették fel ismét a versenyt ellenfeleikkel.



„Még erősebben fogok visszatérni az F1-be, ha pedig a megfelelő helyen vagyok, győzni fogok. Nagyon bízom magamban, tudom, hogy mindenféle autóval boldogulok, ha pedig minden rendjén megy, nyernem kell” – jelentette ki magabiztosan, hogy célja nem a részvétel, hanem a győzelem lesz. Alonso 2013-ban nyert nagydíjat utoljára, melyet követően még öt szezonon át versenyzett.

Múlt héten erősítették meg, hogy Alonso végleg elvált a McLarentől, így bármelyik csapat alkalmazhatja. Ha győzelmi ambícióit figyelembe vesszük, kézenfekvő a Mercedes – amely egyetlen pilótát sem jelentett be 2021-re, de folynak a tárgyalások Lewis Hamiltonnal, aki a sajtó szerint akár 2025-ig hosszabbítana –, ám Alonso figyelmeztet, nem garantált, hogy a csapat az új szabályrendszerben is marad az élen. A spanyol kicsit tart is attól, hogy mellényúl a választással, mint a McLarennel és a Ferrarival, amely csapatokhoz azért ment, hogy harmadszor is világbajnok legyen.

„Évek óta dominálnak és nagyon erős csapatuk van. Az egyetlen probléma az új szabályokkal, hogy egyes istállók máshogy értelmezhetik őket, mint a többiek. Csatlakozhatok egy mostani győztes csapathoz, de ha az hibát követ el a szabályértelmezésben, akkor az emberek azt mondják, megint rossz döntést hoztam” – beszélt a Mercedesről és aggályairól.

 

Az F1 Racingnek Alonso azt is elárulta, megfigyelte az elmúlt évek királya, a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton gyenge pontjait, melyeket senki sem használ ki. Alonso kidolgozott már egy tervet, amely működhet a brit ellen – és szívesen kipróbálná azt a gyakorlatban, egyenlő küzdelemben is.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az autósportban az életkort, Alonso márpedig 40. évét tölti be 2021-ben, így ha visszatér, Kimi Raikkönen pedig befejezi, ő lesz a rajtrács legidősebbje. A spanyol nem gondolja problémának a huszonévesek elleni harcot: „Nem érzem az életkort hátránynak. Tankolás nélkül az autók nem fárasztanak ki annyira. Vasárnap hét-nyolc másodperccel mennek lassabban, mint szombaton. Emellett a 18 colos kerekek miatt változni fog a vezetési stílus, amit mindenkinek újra meg kell tanulnia” – érvelt Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: