DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Koronavírus: Törölhetik a Kínai Nagydíjat?

Viharos sebességgel terjed a már eddig is számos halálos áldozatot követelő vírus az ázsiai országban, ezért felmerült, hogy az áprilisi Kínai Nagydíjat idén nem is rendezik meg.

Még el sem kezdődött a 2020-as világbajnoki idény, máris több, előre nem látható nehézséggel kénytelen szembenézni a Formula-1. Két hete még az Ausztrál Nagydíj megrendezése került veszélybe az országot sújtó, elképesztő méretű tüzek és a légszennyezettség miatt, most pedig Sanghajnál adódhatnak gondok.

Ahogy arról a híradásokból is értesülhettünk, a Koronavírus egyelőre megállíthatatlanul terjed a világban, de leginkább Kína egyes részeit sújtja, eddig hivatalosan huszonöt halálos áldozatról és 830 megbetegedésről kaphattunk információt, de több gyanús esetet vizsgálnak már Európában is.

Áprilisig elmúlik a veszély, vagy idén mégis 21 futamot rendeznek az F1-ben?


A Grandprix247.com információi szerint a nemzetközi szövetség és a kínai vezetés közleményben tudatta, hogy az április 17-19 között megrendezendő Kínai Nagydíj veszélybe kerülhet, amennyiben karantén bevezetésére kerülne sor az ominózus országrészben.

További probléma, hogy március 21-én a Formula-E is ellátogatna a Kína dél-keleti részén fekvő Sanyába, erről azonban nem tettek említést, pedig a vírus további terjedése esetén valószínűleg az elektromos sorozat kínai állomását is törölnék a versenynaptárból. A logisztikai nehézségek és a feszes versenynaptár miatt, ha tényleg kivennék az idei helyszínek közül Kínát, akkor a Formula-1 mezőnye jó eséllyel huszonegy futamot teljesítene 2020-ban is.

Az Autosport lap információi szerint egyelőre még nincs ok az aggodalomra. A Formula-E párbeszédet folytat Kína autósport-szövetségével, és jelenlegi álláspontja szerint a versenyt terv szerint megrendezik. A sanghaji Kínai Nagydíj három hónap múlva esedékes, így a lap szerint még túl korai arról beszélni, hatással lesz-e a vírus a rendezvényre. 

Néhány hét múlva valószínűleg már többet tudhatunk, mennyire nagy a veszély a térségben és valóban szükség lesz-e a futam törlésére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: