DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hatással lehet a tűzvész az Ausztrál Nagydíjra?

Az Ausztráliában pusztító tűzvész nem fogható egyetlen természeti katasztrófához sem, mely az elmúlt években történt, de vajon lesz-e ennek hatása az F1-es szezonnyitóra? A nagydíj elnöke válaszolt.

Ausztrália keleti partjain elképesztő tűzvész pusztít, mely óriási hatással van a helyi élővilágra, tudósok becslései szerint nagyjából félmilliárd állat és növény pusztulását eredményezték ez idáig a perzselő lángok.

Az F1-es mezőny egyetlen ausztrálja, Daniel Ricciardo már az overallját is árverésre bocsátotta, a befolyó összeget pedig a tűzvész károsultjainak fogja adományozni, mindemellett segélyszervezeteknek is pénzbeli támogatást nyújtott már a perth-i születésű Ricciardo.

Joggal merülhet fel ezek után a kérdés, hogy vajon a március 15-én esedékes szezonnyitó, amely történetesen pont az Ausztrál Nagydíj, nem lesz-e érintett. A helyi nagydíj elnöke válaszolt a kérdésre a PA Sportnak.



„Magát Melbourne-t nem fenyegeti a tűz, mivel az sokkal keletebbre pusztít. Legalább 2-300 kilométerre vagyunk a lángoktól” – mondta Andrew Westacott.

Azonban a veszélyt nem pusztán maga a tűz, hanem az általa kibocsátott füst is okozhatja, hiszen például a főváros, Canberra levegőjének minősége – amely 600 km-re fekszik a lángoktól – jelentősen leromlott.

„Sok múlik a szélirányon, hogy nagyon, vagy csak kicsit romlik majd a levegő minősége. Viszont mivel a versenyre csak két hónap múlva kerül sor, ezért úgy gondoljuk, hogy addigra megoldódik a helyzet és ugyanúgy készülünk a rendezésre, mint bármelyik másik évben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: