DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Ferrari olyan autót épít, ami kedvezőbb Vettelnek

A Scuderia nemrég hozta nyilvánosságra, hogy 2024-ig meghosszabbították Charles Leclerc szerződését. Ugyanakkor a csapatfőnök kiemelte, Vettel vezetési stílusához igazítják az új autót.

2018 után a tavalyi év nagy része is Sebastian Vettel hibáiról szólt, időnként olyan helyzetben is csúnya egyéni bakikat követett el, amikor nem is tartották nyomás alatt. Rengeteg szakértő gondolta úgy, hogy az SF90-es egyszerűen nem fekszik a négyszeres világbajnoknak, többet szenved vele, mint ifjú csapattársa. És amikor a Ferrari ősszel előrukkolt új aerodinamikai fejlesztéseivel, Vettel is jelentősen feljavult.

Charles Leclerc egyenletes, meggyőző teljesítményt nyújtott tavaly, kevés hibával, két futamgyőzelemmel és kiváló nyers tempóval jelentkezett. Az évadot megelőzően a Scuderia vezetősége nyíltan kimondta, hogy egyelőre négyszeres világbajnok pilótájukat kívánják favorizálni, a monacói azonban gyorsan felnőtt a feladathoz és elé került a rangsorban.

Az idei autóval sokkal versenyképesebb lesz Vettel?


Biztosan elé került? A csapatfőnök szavai inkább arról árulkodnak, hogy Vettel köré építik 2020-as versenyautójukat. „Úgy tervezzük meg új autónkat, ahogy az inkább Sebastian vezetési stílusával lesz összhangban. Hátul jóval nagyobb leszorítóerőt fog generálni” – mutatott rá Mattia Binotto a Motorsport.com szakoldalon.

„Tavaly, a kisebb leszorítóerővel rendelkező gép ugyan magasabb sebességet eredményezett az egyenesben, de máshol nem működött úgy, ahogy reméltük. Sebastian sokkal jobban szenvedett az autóval, mint Charles, különösen az év első felében. A nyári szünet után már jobb volt a helyzet, mert bizonyos változtatásokat végeztünk el a Ferrarin.”

„Vettel továbbra is az a pilóta, aki projektünk szívét képezi, hatalmas tapasztalattal rendelkezik és jól is ismeri a csapatot. A visszajelzései rendkívül fontosak és Leclerc is rengeteget tanult tőle” – tette hozzá Binotto. Maga Vettel azt nyilatkozta nemrég, hogy érzése szerint továbbra is bárkit le tud győzni a mezőnyből csapaton belül. Márciustól meglátjuk, igaza volt-e.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: