DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Gasly: Marko megszegte ígéreteit

Az elmúlt évekből ismerhetjük a Red Bull időnként kíméletlen hozzáállását fiatal pilótáihoz. Idén Pierre Gasly is szembesülhetett ezzel. De vajon jól tette, hogy alaposan odamondott saját főnökének?

A tavalyi szezonban a félig-meddig újoncnak számító Pierre Gasly az újonnan alakult Toro Rosso-Honda formációval meglepően jól szerepelt, időnként egészen szép villanásokat mutatott be, Bahreinben például kis híján dobogóra is állhatott. Teljesítménye meggyőzte a Red Bull főnökeit arról, hogy idén már az anyacsapatnál folytathassa pályafutását.

Élete lehetősége azonban csak tizenkét futamon át tartott, ezalatt egészen látványosan elmaradt csapattársától, Max Verstappentől, aki többször is kört adott a fiatal franciának. Gasly képtelen volt összecsiszolódni az RB15-össel, ezért minden előzetes híresztelés ellenére a Magyar Nagydíj után megcserélték Alexander Albonnal.

Ilyet már láttunk nem is olyan régen, 2016-ban Danyiil Kvjatot fokozták le, hogy éppen Max Verstappen kerülhessen a helyére, ám az orosz a következő másfél évben csak a szétesés jelét mutatta, így menesztették (hogy aztán az idei évre újra szerződtessék…), ekkor úgy tűnt, végleg.

Gasly a Toro Rossóhoz visszakerülve ismét nagyon gyors lett


Bár a Toro Rossónál Gasly ismét magára talált, továbbra is maradtak fájó dolgok a lefokozásában. „Helmut (Marko) több dolgot is megígért nekem, különösen az autón történő változtatásokkal kapcsolatban. Azt is mondta, hogy Abu Dhabiig egészen biztosan maradok a helyemen” – idézi Pierre Gaslyt a L’Equipe.

„Több olyan ígérete is volt, amit nem tartott be, emiatt elég nagyot csalódtam. Amikor felhívtak és közölték velem, hogy vissza kell mennem a Toro Rossóhoz, elég dühös lettem, mert unfairnek tartottam a döntést. A Red Bullnál töltött hat hónap során is frusztrált voltam. Leginkább azért, mert csak a bennem rejlő potenciál 80%-át tudtam kihozni magamból, mert nem kaptam meg azt a bánásmódot, aminek segítségével jobb lehettem volna.”

„De jól tudjuk, hogy a Formula-1-ben nem kizárólag a teljesítmény számít. A Formula-1 kíméletlen világ, ahol gyakran a rengeteg pénz és a politika az, ami igazán meghatározó. Igyekeztem csak magamra összpontosítani, mert azért több dolgot én is jobban csinálhattam volna. Megpróbáltam a frusztrációmat pozitív energiává alakítani és újra felépíteni magamat” – tette hozzá Gasly.

Úgy tűnik, ez sikerült is, de vajon ezzel a nyilatkozattal mennyiben segítette azon törekvéseit, hogy a közeljövőben szeretne újra az anyacsapatnál versenyezni?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: