DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Russell miatt sérült Kubica autója

Megköszönte a Williams Robert Kubicának, aki utolsó helyen búcsúzott el a Formula-1-től. Az Abu Dhabi Nagydíjon egy darabig úgy tűnt, George Russell előtt végezhet. Az év pozitívuma a lengyel számára, hogy nem adta fel.

A futam eleji kalamajkában nyert és veszített is Robert Kubica: csapattársa, George Russell elé került, ugyanakkor éppen a másik Williamsszel összeérve egy autósérülést is összeszedett, amely innentől a végéig hátráltatta. „George ambiciózus volt a nyitókörben, és némi kárt okozott Robert autóján, ami hátráltatta a tempóját a futam hátralevő részében” – fogalmazott Dave Robson, a Williams vezető versenymérnöke a csapat sajtóközleményében olvasható értékelésében.

Russell Kubica mögé került, és az első etapban nem tudta megelőzni őt, mivel a teljes mezőny nem használhatta a DRS-t technikai probléma miatt. Egyetlen kiállását Kubica nyolc körrel hamarabb teljesítette – ezzel a problémás versenyt futó, foghatónak tűnő Lance Strollra reagált a csapat –, ami ugyancsak segítette a házon belüli párharcban, Russell azonban felzárkózott a lengyel sérült autójára, és az immár használható DRS segítségével lehagyta őt.



Kubica FW42-ese ráadásul a folytatásban tovább rongálódott az Antonio Giovinazzival való ütközésben. A 2019-ben nyolc szezon kihagyása után visszatérő egyszeres futamgyőztes eredménye egész évét tükrözte: utolsó, 19. helyen ért célba, míg Russell, aki az időmérőkön 21-0 arányban végzett előtte, 17. lett, az első körben hátraeső Pierre Gaslyt is megelőzve.

„Nehéz évünk volt és a mai futam sem volt könnyű, de legalább csatáztam néhányat” – értékelte Abu Dhabi futamát a rajtrácsról távozó Robert Kubica. „Az első körben összeértünk George-gal az ötös kanyarban, később pedig Giovinazzival is volt egy elég komoly kontakt. A padló jobb kéz felőli oldala komolyan megsérült, ezért az utolsó 35 kör nagyon nehéz volt. Nem volt könnyű szezon, de legalább megpróbáltuk beleadni, ami tőlünk telt, és nem adtuk fel.”

Dave Robson az értékelésben a csapat nevében is elköszönt a 34 éves pilótától, akinek visszatérése nem a reményeknek megfelelően alakult: „Köszönjük Robertnek az összes erőfeszítést, amelyet a volán mögött és a gyárban tanúsított. Elszántsága, tapasztalata és tudása felbecsülhetetlen értékű volt az elmúlt két évben. A legjobbakat kívánjuk neki a jövőben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: