DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Sainz úgy érzi, világbajnokságért csatázott, Gasly Strollra fúj

A legutolsó körben dőlt el a pontverseny hatodik helyezése: Sainz egy merész manőverrel ugrott be Hülkenberg elé, így lépte át Gaslyt a bajnokságban. A francia futama már az elején megpecsételődött.

Az idei szezon öt főszereplője mögött az egyéni bajnokság hatodik helyéért hárman indultak csatába Abu Dhabiban: Carlos Sainz a McLarentől, illetve a Red Bull és Toro Rosso ülésében egymást váltó Pierre Gasly és Alexander Albon. Előbbi kettő ráadásul pontegyenlőséggel érkezett, abban az esetben pedig, ha egálban maradnak, Gasly felé billent volna a mérleg legjobb helyezése, a brazil második pozíció miatt.

Ez a helyzet állt fenn egészen az utolsó körig, amely során Sainz a 11-es kanyarban egy mindent vagy semmit stílusú előzéssel szerezte meg a 10. helyet és az ezért járó, döntő egy pontot – éppen Nico Hülkenberget fosztotta meg búcsúversenyén a bajnoki egységtől.



„Azt hiszem, ez volt a legizgalmasabb utolsó kör! Olyan volt nekem, mint egy világbajnokság megnyerése. Közel kerültem Nicóhoz, hogy a 9-esben bedobjak egy manővert, de úgy döntöttem, inkább várok és a 11-esben próbálkozom. A 10-es kanyarból való kigyorsítás azonban nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem, így kissé túl messze kerültem. Megláttam a rést belül, de egész kicsi volt, ahogy Pereznél. De ha nála működött, megpróbáltam Nicóval is. Bevetettem magam és végigvittem” – idézte fel a futam nagy pillanatát Sainz, akit a Motorsportweek.com idéz.

„Őrület, hogy a bajnokság legvégén, a legutolsó körben harcoltunk, a pálya utolsó előzési pontján. Nem volt könnyű verseny, de nagyon boldog vagyok” – mondta a spanyol, hozzátéve, hogy pontosan tudta, a ponttabella hatodik helyezése múlik az előzésen. „Tisztában voltam vele, a kivetítőkön is követhettem. Tudtam, hogy Gasly gyakorlatilag kiszállt a versenyből.”

A fő ellenfél Gasly volt – ha a hatodikként végző Albon negyedik, akkor is Sainz nyerte volt a különcsatát –, akinek futama már az első körben megpecsételődött, amikor Lance Stroll-lal ütközött. A szezont Red Bull-lal kezdő, Toro Rossóval befejező francia így reagált a rádióban, amikor közölték vele az utolsó körben történt eseményeket: „Szórakoztok velem? Ez a miénk lehetett volna, ha nincs a k***g Stroll, vele mindig ugyanez a sztori.”

„Egyszerűen dühös vagyok, mert nem tudtunk harcolni Carlosszal, pedig egyértelműen megvolt a szükséges autónk és tempónk” – nyilatkozta a Racefans.net-nek már az autón kívül Gasly, aki mindössze a 18. pozícióban ért célba. „Jó előnyben voltunk a 11. helyről indulva, Danyiil (Kvjat) két hellyel hátrébb indult és kilencedik lett. Alexet nem igazán figyeltem, annál inkább Carlost, hogy előtte végezzek. Ma erre megvolt az esély, és ahogy most látom a dolgokat, Lance tett tönkre mindent.”

A tabella végső sorrendje így fest a nagyok mögött: a hatodik Sainz 96 pontot, a hetedik Gasly 95 pontot, a nyolcadik Albon 92 pontot szerzett 2019-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: