DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vergne: Durva dolgok voltak a Red Bullnál

Bár legbelül hálás az energiaitalosoknak, hogy rajtuk keresztül bejutott az F1-be, nem volt egyszerű élete a bikáknál. Előfordult, hogy a franciát egy pole-pozíció és egy győzelem után is leszúrták.

A Red Bull juniorprogramjának segítségével lépkedett egyre feljebb a juniorkategóriákban, sikerekben is bőven volt része. 2012-ben aztán állandó ülést kapott a Toro Rosso istállónál a száguldó cirkuszban is. Három, igen mérsékelt sikert hozó szezon után azonban az addig őt folyamatosan támogató energiaitalosok megvonták a bizalmat és mehetett, amerre látott.

Azóta a Formula-E-ben megtalálta a számítását és az elmúlt két szezonban egyaránt bajnoki címet szerzett. Huszonkilenc éves, sikeres, de a Formula-1-es időszakára nem szívesen gondol vissza, ugyanakkor durván támadni sem akarja egykori mentorait, akik 2014 végén egyszer csak menesztették programjukból.

Most már furcsa látvány egy Toro Rosso és egy Mercedes küzdelmét látni, 2012-ben nem volt ritka


„Nem fogom támadni őket, mert nélkülük biztosan nem járnék ott, ahol most vagyok. De a Red Bull-lal töltött időszakom életem kifejezetten nehéz története. Helmut Marko főtanácsadó például egy igazán régivágású, túlzottan gyakorlatias, nehéz karakter” – emlékezett vissza Jean-Eric Vergne a Canal Plus adásában.

„Amikor elkezdtem a Formula-3-ban versenyezni, felhívott és annyit mondott: Ricciardo megmutatta, hogyan kell csinálni. Ha nem nyerem meg a bajnokságot, máris távozhatok. De máskor is akadt hasonló telefonhívásunk. Azon a futamon a pole-pozícióból rajtolhattam és meg is nyertem a versenyt, Marko azonban úgy gondolta, elfogadhatatlan, hogy nem lett az enyém a leggyorsabb kör a futamon. Ilyen ember ő” – fogalmazott Vergne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: