DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Binotto: Nem gyanús a Honda, csak simán remek

A Ferrari csapatfőnöke viccből sem osztja Sebastian Vettel véleményét, miszerint gyanús lenne a Honda egyre növekvő ereje. Szerinte egyszerűen jobb a Red Bull-Honda, a Scuderia feladata utolérni.

Miután a Brazil Nagydíj időmérő edzésén Mexikó után ismételten Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak (bár mexikói pole-pozícióját nem tarthatta meg utolsó gyorsköre végén mutatott szabálytalansága miatt, de Austinban is csak századok hiányoztak az első rajtkockához), Sebastian Vettel a feltételezett csalási ügy miatti revansként félig-meddig viccesen azt találta mondani, hogy a Honda annyira gyors az egyenesben, hogy az már gyanús.

Való igaz, hogy 2017-es szenvedése óta a japán gyártó folyamatosan felfelé ívelő pályán van, a Honda-motorok már nemcsak megbízhatóak, de pokoli gyorsak is, szembetűnő a különbség, amennyivel jobbak lettek az utóbbi két szezon során, különösen idén. A Red Bull partnereként már a harmadik futamgyőzelmet szerezte meg a japán gyártó Interlagosban, de idén már a fiókcsapatnak is van egy második és egy harmadik helyezése Pierre Gasly és Danyiil Kvjat révén.

1991 óta (akkor éppen Suzukában sikerült ez a bravúr) most végzett először a dobogó két legfelső fokán Honda-motoros versenyautó, ennyi véletlen már nincs, amennyi jó eredményt idén a japán gyártó produkál és ezzel Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke is tisztában van.

Max Verstappennel a volánnál jövőre valóban bajnoki esélyes lehet a Red Bull-Honda


„Azt nem tudom megmagyarázni, pontosan mit és hogyan tesznek, csak arra van rálátásom, hogy mi hogyan dolgozunk. A Honda sebessége tényleg hatalmas már, de abszolút sportszerűtlen lenne erre azt mondani, hogy meglepő, vagy gyanús” – ecsetelte véleményét Mattia Binotto a Brazil Nagydíj leintése után.

„Max több tizedmásodperccel gyorsabb volt nálunk körönként, úgyhogy bőven van tennivalónk. Ha az év elejét megnézzük, ahhoz képest rengeteget behoztunk a hátrányunkból, de csak akkor nyerhetünk, ha a miénk a leggyorsabb és a legmegbízhatóbb versenyautó. Láthatóan fejlődünk, egyértelműen azonosítottuk, pontosan mik a gyenge pontjaink, ez a jövő évre komoly reményt ad nekünk. Ha összességében nézzük a szezont, azért vesztettünk, mert néhány tizedmásodperc szinte mindenhol hiányzott a sikerhez” – mutatott rá Binotto.

Kérdés, ha a Honda ilyen ütemben képes folytatni a fejlődést, mint az elmúlt másfél évben, akkor nem lesz-e túl rágós falat jövőre a Max Verstappennel időnként már idén is brillírozó Red Bull-Honda, valamint a Lewis Hamiltonnal évek óta bombaerős Mercedes?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: