DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel: Semennyi motorerőt nem vesztettünk

A négyszeres világbajnok német pilóta biztos abban, hogy austini gyengélkedésüknek a világon semmi köze a Ferrarit érintő szorosabb vizsgálathoz. A motor egyáltalán nem veszített teljesítményt.

A Red Bull fordult hivatalos kérelemmel az F1 felügyelő testületéhez, mivel a Mercedesszel együtt azt gyanítják, hogy a Scuderia valamilyen szabálytalan trükközéssel éri el kimagasló motorteljesítményét. Korábban is többször érte az a vád az elmúlt két évben a vörösöket, hogy illegális rendszert működtetnek az erőforráson belül, de az FIA eddigi összes vizsgálata azt mutatta, hogy minden szabályos.

Austinban megint szorosabb vizsgálat alá vonták a Scuderia versenyautóit és a végsebességi adatokon kívül a pályán mutatott produkció is látványosan visszaesett (az időmérőn kicsit kevésbé, a versenytempót tekintve viszont nagyon). Ugyanakkor Mattia Binotto azzal védekezett, hogy kizárólag az eltérő beállításokon múlott, hogy például a végsebességet tekintve nem kerültek az élmezőnybe.

Vettel szerint a motorerő változatlan maradt a Ferrarinál


A négyszeres világbajnok német pilóta is így gondolja. „Egyáltalán nem vesztettünk semmit sem a motorerőnkből. Egyszerűen csak úgy döntöttünk, hogy a riválisoknál több leszorítóerővel gurulunk pályára. Az időmérő edzésen egyértelműen össze lehetett hasonlítani a teljesítményünket, nyertünk az egyenesben némi időt, de nem annyit, mint amennyit korábban megszokhattunk. Ugyanakkor a kanyarokban jóval kevesebbet vesztettünk, ilyenkor az egyik dolog együtt jár a másikkal” – magyarázta Sebastian Vettel.

A futamon miért maradtak le ennyire látványosan a két Mercedestől és Max Verstappen Red Bull-Hondájától? „A versenyen Charles-nak sem volt meg a megszokott tempója, ennek okát azonban még nem tudjuk pontosan. A különbségben más dolgok is szerepet játszottak, amit még meg kell értenünk. Azért a szezon során más versenyek is akadtak, amikor szintén nem voltunk versenyképesek, nem ez volt az egyetlen. Tisztában kell lennünk az okokkal, amiért legutóbb gyengélkedtünk, hogy még egyszer ne történhessen meg és hogy ezeken a területeken a jövő évre sokat javulhassunk” – tette hozzá Vettel.

„Ha miénk a legerősebb motor a mezőnyben, az igazán nagyszerű teljesítményt tükröz a motorfejlesztési részlegünk által. Az elmúlt öt évben mindig a Mercedes rendelkezett a legjobb erőforrással, mi alig néhány hónapja kerülhettünk végre eléjük. És remélhetőleg ez így is marad a következő öt évben, egyáltalán nem is érdekel, hogy mások mit gondolnak, illetve mit mondanak erről” – fogalmazott egyértelműen a német versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: