DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Honda-főnök: Jövőre világbajnoki címet akarunk nyerni

A japán vállalat vezérigazgatója örömmel figyeli az utóbbi időszak kiváló fejlődését és 2020-ra már a világbajnoki cím megnyerését tűzte ki célul a Red Bull-lal. Felérhet jövőre a csúcsra a Honda?

2015-ben óriási várakozássokkal tért vissza a japán gyártó a Formula-1-be, különösen úgy, hogy ezt a McLaren oldalán tehette meg. Mindenki (köztük a Ferraritól átszerződő Fernando Alonso is) arra számított, hogy hamarosan az 1988 és 1992 közötti sikereket ismételheti meg az újra összeálló szövetség, de végül egyáltalán nem így lett.

Az erőforrás nevetségesen megbízhatatlanra és lassúra sikeredett, a teszteken és szinte a teljes első évben végig csak szenvedett a wokingi istálló. Az átmeneti, 2016-os javulás után tavalyelőtt újabb látványos bukás a teljesen félretervezett erőforrás miatt. Ez végül a McLarennel történő szakításhoz vezetett, a japán gyártónak szerencséje volt, hogy egyáltalán a Formula-1-ben maradhatott, a Toro Rosso dobott végül mentőövet.

És milyen jól tette. A három éven át csak szenvedő, lassú és rettentően megbízhatatlan erőforrás hirtelen sokkal jobb lett, elkezdett jól láthatóan fejlődni, annyira, hogy tavaly nyáron a Red Bull is úgy határozott, lecseréli egy helyben toporgó, szintén nem túl megbízható Renault-motorjait a japánok egységeire.

A vezérigazgató is úgy számol, 2020-ban bajnoki címet nyerhet a Honda a Red Bull oldalán


Max Verstappen vezérletével idén már két futamgyőzelem és számos más dobogós helyezés a mérleg (és egy kis szerencsével jóval többet is nyerhetett volna az energiaitalos istálló), a holland pedig a fejlesztéseket és a teljesítmény javulását látva 2020-ban már a bajnoki címért indulna harcba.

Ugyanígy gondolja a vállalat vezérigazgatója is. „2015-ös visszatérésünk után négy igen nehéz évünk volt, ez elég fájóan hatott. Idén viszont végre megszereztük első győzelmünket az Osztrák Nagydíjon, rendkívül boldog vagyok az eredményeink miatt. Németországban újabb sikert könyvelhettünk el, ráadásul Kvjat ugyanekkor a másik csapatunknak is szerzett egy harmadik helyezést” – fejezte ki örömét Takahiro Hachigo.

„Nagyon hálásak vagyunk a rajongók töretlen támogatásáért is. A Japán Nagydíj hétvégéjén Naoki Yamamoto a Toro Rosso színeiben részt vehetett egy szabadedzésen, ami egész Japán számára nagyszerű pillanat volt. Az ambícióink? Jövőre meg akarjuk nyerni a világbajnokságot a Red Bull-lal!” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Honda már korábban bejelentette, hogy az eddigieknél is több forrást áldoz a Formula-1-es projektre és a fejlesztések finanszírozására, ez pedig további magabiztosságot adhat Max Verstappennek, hogy jövőre valóban a világbajnoki elsőségért csatázhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: