DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Miért csak egyéves szerződéseket köt Bottasszal a Mercedes?

A hétszeres futamgyőztes finn pilótát mentálisan zavarja, hogy minden szezon derekán bizonytalanságban kell élnie, a csapatvezetés is elismeri, nincs jó hatással Bottasra az állandó nyomás.

A 2016 végén váratlanul visszavonuló Nico Rosberg helyére kénytelen volt a Mercedes viszonylag hirtelen találni egy helyettest a világbajnoki címvédő istállóhoz. Minden élpilótának, de még a közepesnek tartott versenyzőknek is élő szerződésük volt csapatukkal, Toto Wolfféknak azonban sikerült megegyezniük a Williamsszel és kivásárolták Valtteri Bottast.

A tehetséges finn egészen jól is kezdte a gyári istállónál a pályafutását, sokáig jobban állt a pontversenyben, mint Lewis Hamilton, ezért egyéves kontraktusát újabb eggyel toldották meg. Ez azóta még kétszer megismétlődött, de valamiért a Mercedes mindig csak egyetlen esztendővel hosszabbítja meg a finn szerződését. Pedig ez mentálisan egyáltalán nincs jó hatással rá.

„Sportolóként és versenyzőként sem éppen a legjobb ez a helyzet. Volt olyan időszakom idén, amikor mindennek éreztem a helyzetemet 2020-ra, csak éppen biztosnak nem. Rengeteg szóbeszéd keringett, fogalmam sem volt, mi fog történni, csak egyet tehettem, hogy türelmesen vártam” – nyilatkozta Valtteri Bottas a Sport.de hasábjain, aki éppen az elmúlt hétvégén, Austinban szerezte idei negyedik futamgyőzelmét, megfosztva ezzel Lewis Hamiltont attól, hogy a dobogó tetején ünnepelhessen.

Futamgyőzelem és világbajnoki győzelem múlt vasárnap a két pilóta mérlege


„Ilyenkor az ember agyában nincs nyugalom, nem tud tisztán a munkájára összpontosítani. Ha az ember nem 100%-osan mentes a negatív gondolatoktól, az mindig nagyon megnehezíti a helyzetet. Sajnos minden egyes évben így élem meg a nyári időszakot és kifejezetten bosszantó tud lenni egy idő után. Mindig jó érzés megkötni az új szerződést, de jövőre megint ugyanezeket a gondokat élhetem majd meg” – ismerte el Bottas.

A csapatfőnök is úgy gondolja, nincs jó hatással pilótájára ez a bizonytalanság. „Részünkről lehetne sokkal jobban is kezelni ezt a problémát, mert ez bizony hatással van Valtterire. A jövőben igyekszem ezt jobban számításba venni és valami jobb megoldást kitalálni, ugyanakkor abszolút semmi nincs kőbe vésve 2021-gyel kapcsolatban” – mondta el Toto Wolff.

„2021-re még mindenkinek minden ajtó nyitva áll, egyetlen pilótának sincs élő szerződése arra a szezonra még. Különösen izgalmas lehet majd a jövő év, amikor sok lehet az átigazolás, egészen őrült pilótakeringőre számítok hamarosan” – tette hozzá a Mercedes csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: