DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Kukába mehetnek a 2020-ra fejlesztett gumik

Az austini szabadedzéseken elégtelenre vizsgáztak a jövő évi abroncsok. A Racing Point csapatfőnöke tényként kezeli, hogy az új konstrukciót elvetik, és jövőre marad a 2019-es gumi.

Az USA Nagydíj pénteki szabadedzésein számos autón jelöletlen abroncsok tűntek fel: ezek a Pirelli fejlesztés alatt álló gumijai voltak, melyekkel a gyártó már 2020-ra készül. A teszt nem hozta meg a várt eredményt, számos panasz érkezett a rossz tapadásra.

Szombat reggel a csapatfőnökök szokásos közös értekezletén fő napirendi pontot jelentettek a gumik, az Autosport szerint pedig arra a megegyezésre jutottak, hogy a szabadedzésen gyűjtött adatokat tovább tanulmányozzák, és ha az eredmények rosszak, jövőre a bevált 2019-es verziót használják. Ebben az esetben valószínűleg a szezon végi nagyszabású Pirelli-tesztet sem várják meg december 3-4-én, habár a gumicég hangsúlyozza, egy kétnapos teszt Abu Dhabi reprezentatívabb eredményeket szolgáltat, mint pár rövid etap Austinban.



„Úgy gondolom, a gumik pénteki viselkedése egészen eltért attól, amit Barcelonában tapasztaltunk, mikor teszteltük őket” – mondta el Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke. „Az új gumik nem bizonyultak gyorsabbnak, nem produkáltak kedvezőbb kopást, a munkatartomány és túlhevülés tekintetében azonban jobban viselkednek. Ebben még alaposabban el kell mélyednünk. De ha nem fogják teljesíteni a kijelölt célokat, akkor nem támogatjuk őket. A versenyzők érzete és visszajelzése eddig nem pozitív.”

A Red Bulltól Christian Horner ugyanazt mondta az Autosportnak, mint Binotto, kiemelve, hogy a csapatok egybehangzóan kedvezőtlenül vélekednek a gumikról. Otmar Szafnauer, a Racing Point vezetője még tovább ment: szerinte elkerülhetetlenül kukázni fogják a 2020-as verziót.

„Ezt gondolom a legvalószínűbb kimenetelnek. A 2020-as konstrukció nem igazán szállította, amit ígértek, és több kockázatot hordoz, mint amekkora értéke van. Ezért úgy vélem, nem lesz más választásunk, mint visszakozni. Kérdezzék meg a versenyzőket: nem hozta, amit mondtak róla” – nyilatkozott Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: