DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas győzött, Hamilton világbajnok az USA-ban

Mercedes-összecsapást szolgáltatott az USA Nagydíj: Valtteri Bottas az utolsó körökben előzte csak meg csapattársát. A Ferrari pocsék futamot teljesített, Vettel kiesett, Leclerc messzi negyedikként végzett.

Az USA Nagydíj pole-pozíciósa, Valtteri Bottas megőrizte a vezetést a közép-európai idő szerint 20:10-es rajtnál, mögötte azonban zajlottak az események. Az 1-es kanyarban Max Verstappen megelőzte a második helyről startoló Sebastian Vettelt, a gyenge időmérőjén ötödik helyre kvalifikáló Lewis Hamilton pedig Charles Leclerc-t. Hamilton még a kör feléig a másik Ferrarit is letudta. Az első kört Bottas, Verstappen, Hamilton, Leclerc, Norris és Vettel pozíciójában fejezte be az élmezőny: a négy pozíciót vesztő német Ferrarija sérült – ő sem tudta, mikor –, sorban bukta pozíciókat.



Történt egy kisebb ütközés is az 1-es kanyarban, a Leclerc által kitessékelt Alexander Albon gabalyodott össze a még kijjebb haladó Carlos Sainzcal. A rövid időre levegőbe emelkedő Red Bull a kör végén bokszba hajtott kerékcserére, az incidenst vizsgálták, de egyik érintettet sem büntették.

A futam első áldozata Vettel volt a 8. körben: a német a hetedik helyen haladt – Norris után a lágy abroncson startoló Daniel Ricciardo is megelőzte –, mikor hátsó felfüggesztése megadta magát, a ferraris pedig lehúzódott a pályáról.

Az élen eközben beálltak a különbségek, az első két helyezett közti rés 1-2 másodperc között ingadozott, a negyedik helyen Leclerc azonban nem tudta tartani a lépés a Mercedesekkel és Red Bull-lal. Akció a pontzónában az ötödik helyért zajlott, Ricciardo tudta maga mögé egy bevetődéssel Norrist. A legjobb tízen kívül a pénteki mérlegelés elszalasztása miatt bokszutcából startoló, friss motort kapó Sergio Perez és Albon nyerte sorban a pozíciókat.

A 14. körben Hamilton már Verstappen nyakában lihegett, a Red Bull pedig kiállással válaszolt, közepes helyére kemény abroncs került. A Mercedes a vezetést óvva mindjárt reagált, és egy körrel később Bottas másolta le a holland stratégiáját: egészen szorosan, DRS-távolságon belül érkezett vissza a Red Bull elé.

Bottas elszakadt üldözőjétől, majd a 24. körre utolérte és megelőzte csapattársát, Hamiltont, aki vele ellentétben egykiállásos taktikát tervezett, ezért nyújtotta el kerékcseréjét, melyet a szóban forgó kör végén hajtott végre.  Leclerc eközben csendben haladt a negyedik helyen, messze a vezető hármastól és a mögötte csatákat vívó középmezőnytől: helyezésére nem volt hatással a pocsék, 7,7 másodperces kiállás.

Verstappen a 35. körben teljesítette második kiállását, Bottas pedig újra egy körrel később követte a Red Bull taktikáját. Az utolsó 20 körre a következő felállás alakult ki: Hamilton az élen közel 10 másodperc fölényben kemény abroncsokkal, mögötte Bottas és a tőle 5 másodperccel lemaradó Verstappen friss közepesekkel. A britnek ezeket a gumikat kellett beosztania, hogy győzelemmel ünnepelhesse a világbajnoki címet Austinban.

Hátrébb Albon folytatta felzárkózását: bár eggyel több kiállást teljesített a körülötte levőknél, a középmezőny előtte maradt két tagját, Norrist és Ricciardót is megelőzte, és felért az ötödik pozícióba, ami az austini futamból maximálisan kihozható eredmény volt számára. A teljes létszám 18 főre fogyatkozott: Robert Kubica az utolsó helyről esett ki, látszólag a Williams műszaki hibája miatt.

Bár Bottas pályacsúcsot is futott Hamilton mögött – 1:36,957-tel –, gyors felzárkózása a hátrány megfelezése után megtorpant. A finn csak az 56 körös futam 50. körében ért egy másodpercen belülre Hamiltonhoz képest: ekkor már használhatta DRS-ét. A két Mercedes épp ekkor érte utol a lekörözötteket, ami tovább fűszerezte a verseny hajráját. Egy körrel később Hamilton elrontotta a hátsó egyenesre vezető kanyart, csapattársa mellé került, de a brit kitessékelte az egyenes végén. Az 52. körben Bottas már sikerrel járt ugyanitt, és DRS-sel elszáguldott Hamilton mellett.

A győzelem sorsa ezen a ponton dőlt el, a finn könnyedén elszakadt csapattársától, és szezonja negyedik győzelmét aratta. Úgy tűnt, Verstappen is elkaphatja az egyre kevésbé tapadó abroncsokon haladó Hamiltont. A brit védekezését azonban segítette, hogy Magnussen a hosszú egyenes végén ásta el a kavicságyba a Haast, így a fő előzési ponton sárga zászló lengett. Hamilton így az ötödik rajthelyről második lett, az ezért járó pontokkal pedig matematikailag is bebiztosította a 2019-es világbajnoki címet.

A két Mercedes társaságában Verstappen állt a dobogóra. Leclerc messze az élmenőktől, majdnem egyperces hátrányban lett negyedik, de vigaszként legalább megszerezte az egy bónuszpontot: 1:36,169-cel végül elvette Bottastól a leggyorsabb kört. Albon harmadik kiállása után újra megelőzött mindenkit, és ötödikként végzett. A középmezőny versenyét az egyszer kiálló, hatodikként végző Ricciardo nyerte a Renault-val. A további pontokat Norris, a már lekörözött Sainz, Hülkenberg és Kvjat szerezte, a bokszból startoló Perez végül egyetlen hellyel lemaradt a bajnoki egységekről.

Az austini futam eseményeiről bővebben élő közvetítésünkben olvashattok.

Frissítve: Utólagos öt másodperces időbüntetéssel szankcionálták az USA Nagydíj stewardjai Danyiil Kvjatot, aki a futam hajrájában ütközéssel előzte meg Sergio Perezt a 10. helyért vívott csatában. A módosított eredmény alapján az utolsó pont a bokszutcából rajtoló Pereznek jut, Kimi Raikkönen a 11. helyre kerül, Kvjatot pedig 12.-ként értékelték. 

Az USA Nagydíj eredménye: 

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:33:55.653
2 Lewis Hamilton Mercedes 4.148
3 Max Verstappen Red Bull/Honda 5.002
4 Charles Leclerc Ferrari 52.239
5 Alexander Albon Red Bull/Honda 1:18.038
6 Daniel Ricciardo Renault 1:30.366
7 Lando Norris McLaren/Renault 1:30.764
8 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1 kör
9 Nico Hülkenberg Renault 1 kör
10 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 1 kör
11 Kimi Raikkönen Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
12 Danyiil Kvjat Toro Rosso/Honda 1 kör
13 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1 kör
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
15 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 kör
16 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda kiesett
17 George Russell Williams/Mercedes 2 kör
18 Kevin Magnussen Haas/Ferrari kiesett
- Robert Kubica Williams/Mercedes kiesett
- Sebastian Vettel Ferrari kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: