DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton súlyos másodperceket veszített sérült autója miatt

Mexikóban nem sokkal a rajt után összekoccant Verstappen és Hamilton, a Mercedes padlólemeze emiatt megsérült. A technikai igazgató kiszámolta, pontosan mennyit bukott ezzel a brit.

Ha egy futamon két pilóta akárcsak kicsit is összeütközik, a versenyautó már nem lesz 100%-os. Izgalmasan kezdődött a Mexikói Nagydíj, a harmadik és negyedik kockából induló Lewis Hamilton és Max Verstappen ugyanis az első-második kanyarban összekoccant, a Mercedes brit pilótája levezette a pályáról holland riválisát és csak több pozíciót veszítve tudtak visszajönni.

A televíziós felvételeken is látszott, hogy egy nagyobb darab lerepült az egyik autóról. A W10-es padlólemeze veszítette el egy nagyobb darabját, innentől Hamilton Mercedese már nem volt a leghatékonyabb. A kockázatosnak tűnő, de végül tökéletesnek bizonyuló stratégia segítségével azonban így is elsőként végzett a brit, aki ezzel idei tizedik győzelmét aratta, teljesítményével pedig az olasz sajtó komoly dicséretét is kivívta.

A koccanás utáni másodpercek az első körben


A Mercedes technikai igazgatója viszont rámutatott, mennyit is veszített a koccanás miatt a későbbi győztes. „Amikor nem sokkal a start után Lewis és Verstappen összeértek, nem éppen kis darab szakadt le Lewis autójának padlólemezéből. Ha visszanézzük az eset ismétlését, a televíziós felvételeken is látszik a lerepülő alkatrész, ez Lewis autójáról tűnt el” – magyarázta James Allison a Pure Pitwall című Youtube-elemzésében.

„Egy kisebb darab az első vezetőszárnyáról is letört, a kettő összesen elég hátrányosan hatott az autó aerodinamikájára, számításaink szerint körönként egy tizedmásodpercet. Ez elsőre nem hangzik valami soknak, de gondoljunk bele, hogy ekkor még hetven kör volt hátra, tehát ha az egész versenytávot vesszük, összesen nagyjából hét másodpercet veszített Lewis a sérülés miatt.”

„Ha figyelembe vesszük, hogy Lewis a leintéskor kevesebb, mint két másodperccel győzte le Vettelt, láthatjuk, hogy egy futamon hét másodperc igenis jelentős időkülönbség. Ezek tudatában még inkább nagyszerűnek nevezhetjük Lewis vasárnapi vezetését. Végig remek tempóval jelentkezett, egyenletes köröket futott, miközben az autója sérült volt” – fogalmazott Allison. Hamilton karnyújtásnyira került eddig is biztosnak tűnő, újabb világbajnoki címéhez, bár vannak, akik tartanak attól, hogy az utolsó két futam emiatt unalomba fulladhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: