DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton súlyos büntetést kért Verstappenre

Lewis Hamilton, amint megtudta, hogy a holland tudatosan nem lassított Bottas becsapódásának helyszínén, azonnal szigorú büntetésért kiáltott, mivel a sárga zászló nem játék az autósportban.

Max Verstappen kissé érthetetlen módon saját maga alatt vágta a fát a Mexikói Nagydíj időmérő edzésének végén. Az élen állt a Red Bull-Hondát vezető holland és óriási valószínűséggel (éppen a baleset miatt) senki nem tudta volna megelőzni korábbi parádés idejét, mégsem vette el a gázt a Q3 végén és új körrekordot futva biztosította be első helyét. Végül azonban éppen ezzel vesztette el pole-pozícióját.

A gondot tetézte, hogy az első interjúk során nyíltan kijelentette, hogy pontosan tudta, hogy Bottas azon a ponton balesetet szenvedett és sárga zászlós jelzés van érvényben, ennek ellenére tudatosan nem lassított és nem vette el a gázt. Ez a hozzáállás verte ki a biztosítékot Lewis Hamiltonnál, aki már az FIA döntése előtt súlyos büntetést szorgalmazott Verstappennek.

„Nagyon fontos, hogy az FIA rettentő szigorúan vegye a dupla sárga zászlós jelzést (bár amikor Verstappen elhaladt a baleset helyszínén, még csak szimpla sárga zászló volt érvényben Bottas csattanásának helyén), akár pályabírók is lehettek volna az aszfalton ugyanott” – mondta el véleményét Hamilton a Sky Sports F1 adásában.

Hamilton példásan megbüntette volna Verstappent


„Ezek az önkéntesek az életüket teszik kockára azért, hogy a pilóták biztonságára felügyeljenek, erre itt vannak ilyen nemtörődöm versenyzők, akik nem tartják be a szabályokat. Ráadásul Maxnek semmi szüksége nem volt arra, hogy továbbra is tövig nyomja a gázt, a kezében volt a pole. Az FIA-nak nagyon szigorúan fel kell lépnie az ilyenek ellen.”

„Szerencse, hogy éppen nem tartózkodott a pályán egyetlen marsall sem, de mivel mindent tudott, hogy Valtteri a falnak csapódott, akár ő maga is a pálya közepére csúszhatott volna vissza és pályabírók dolgozhattak volna körülötte a mentésben. A dupla sárga zászló azt jelenti, hogy k**vára le kell lassítani, mert óriási baleset is történhetett előttünk. Tény, hogy (Verstappen) ezt teljesen figyelmen kívül hagyta. Meg kell hozni a megfelelő döntéseket, hogy minden pilóta tudatában legyen annak, hogy igenis tekintetbe kell vennünk ezeket a szabályokat” – füstölgött Hamilton.

Az ügy érdekessége, hogy Hamilton is Bottas mögött érkezett a pályán a Q3 végén és a brit is javított utolsó gyorskörében, de az eddigi információk alapján egy kicsit el is emelte a gázt és akkor még hivatalosan nem láthatta a sárga jelzést, így az ötszörös világbajnok megúszta a büntetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: