DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mindkét Renault-t kizárták a Japán Nagydíjról

Eleinte szabályosnak ítélték a Renault fékmegoldását, azonban a Racing Point addig ütötte a vasat az ügyben, amíg végül célt ért: Daniel Ricciardót és Nico Hülkenberget is megfosztották Japánban elért eredményétől.

A Racing Point tiltakozása nyomán szerda este egy telefonos konferenciát tartott az FIA, hogy megítélje, szabályos volt-e a Renault Japán Nagydíjon használt fékrendszere Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg autójában.

A versenyfelügyelők elsőre úgy ítélték meg, hogy a fékerő-eloszlást szabályozó program maga nem szegi meg a technikai szabályzatot, a Racing Point végül mégis úgy érezte, hogy egy versenyzőt segítő megoldásról van szó. A csapat egy korábbi Renault-alkalmazottra hivatkozva nyújtotta be az óvását, végül pedig nekik adtak igazat, így pedig Daniel Ricciardót egy hatodik, Nico Hülkenberget pedig egy kilencedik helytől fosztottak meg utólag.

00119022_671



A Racing Point a szabálykönyv 27.1-es paragrafusát említette, mely szerint a versenyzők egyedül, bárminemű külső segítség nélkül vezetik autójukat, a technikai szabályzatból pedig a 11.1.3-as, a 11.1.4-es és a 8.6.3-as szekciókat kifogásolták, amelyek tiltanak minden olyan, fékerőt befolyásoló rendszert, amelyet nem a versenyző működtet.

A Renault védekezésében úgy fogalmazott, hogy ezt a fékerő-eloszlást befolyásoló programot nem látták el olyan bővítménnyel, amely a megtett versenytávra is érzékeny, és a szabályok adta kereteken belül van. Rendelkezésre is bocsátották az ezzel kapcsolatos adatokat az FIA-nak, végül azonban a védekezésnek nem adtak helyt.

Az FIA indoklása szerint a Renault innovatív megoldásokkal szerette volna kihasználni a szabályozás adta nem feltétlenül egyértelmű részeket, a rendszer pedig egyébként meg is felel a technikai szabályoknak. Az FIA abban találta bűnösnek a Renault-t, ahogyan felhasználta a programot, azt ugyanis versenyzőt segítő eszközként értelmezték a szabályok szerint, mivel azzal megkímélik a versenyzőt attól, hogy neki kelljen elvégezni bizonyos módosításokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: