DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Ezért nem büntették Vettelt a rajtnál

A Ferrari német pilótája szemmel láthatóan bemozdult a lámpa piros jelzésénél, mégis megúszta büntetés nélkül. Legutóbb Kimi Raikkönent elmeszelték hasonlóért, mégis teljesen más a két eset.

Alig két héttel ezelőtt, Oroszországban hibázott csúnyán Kimi Raikkönen a rajtnál, a lámpák még pirosak voltak, amikor a veterán finn először gázt adott, majd újra megállt. A piros jelzés kialvásakor pedig emiatt rosszul jött el, több pozíciót veszített. Hasonlót láthattunk Suzukában, éppen a pole-pozíciót megszerző Ferrari-pilóta szúrta el az indulást.

Csak az ismétléseken látszott (ott viszont teljesen tisztán), hogy Vettel jóval a start pillanata előtt bemozdult, majd megállt és úgy indult el újra, de ezalatt Valtteri Bottas könnyedén elment mellette a külső íven és csak azért nem veszített több helyet, mert csapattársa, Charles Leclerc is gyengén kapta el a rajtot.

Vettel autója megugrott, szerencséjére még éppen elfogadható mértékben


Legutóbb Raikkönennek járt a büntetés a manőverért, Vettel viszont megúszta, sokan nem értették, miért nem büntették a négyszeres világbajnokot. Az FIA azonban kiadott egy közleményt, amiben Michael Masi versenyigazgató megmagyarázza, miért nem vétett a szabályok ellen Vettel. A bemozdulás mértéke sokkal kisebb volt, mint Raikkönené, ez jelentette a különbséget, még belefért egy hibahatárba, ahogyan a 2017-es szezonban Valtteri Bottas rajtja is Ausztriában.

„Ahogyan a videofelvételek is bizonyítják, volt némi bemozdulás, de az elmozdulás mértéke még nem lépte át azt az elfogadható mértéket, amit a Formula-1 kiugrást vizsgáló rendszere már szabálytalan rajtnak minősít. A szabályzat 36.13(a) pontja szerint az ötös rajtszámú Ferrari nem követett el szabálytalanságot a startnál” – szól a szövetség által kiadott közlemény. Vettel egyébként nemhogy nyert, de rengeteg időt veszített az elrontott indulásának köszönhetően, végül azért a második helyre így is sikerült beérnie.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: