DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Duplán büntették meg Leclerc-t

Bár eleinte nem is vizsgálták az esetet, végül két szankciót is kiosztottak a Ferrari-pilótájának: egyet az ütközésért, egyet azért, mert a Ferrari nem hívta bokszba sérült autóval.

Charles Leclerc 15 másodperces utólagos büntetést kapott a Japán Nagydíjra – tudósított a motorsport.com. A monacóit öt másodperccel sújtották ütközéséért Max Verstappennel az első körben, további tíz másodperccel pedig azért, mert a Ferrari sérült, veszélyes autóval a pályán hagyta több körön keresztül. Az SF90-ről ennek következtében leszakadt az első szárny, amely Lewis Hamilton és Lando Norris autóját is eltalálta. Az időbüntetés hozzáírása után Leclerc elvesztette hatodik helyezését és a hetedik pozícióba csúszott vissza.



A stewardok 40-es számú dokumentumából – amely a második büntetésre vonatkozik – kiderül, hogy a Ferrari pénzbírságot is kapott, 25 ezer euró összegben. Az indoklásban szerepel, hogy miután a 16-os számú autó megsérült, az 1. kör végén viszont nem érkezett bokszba, a versenyigazgató felszólította a csapatot, hogy a következő körben hívják ki az autót. A 2. körben szakadtak le az elemek Leclerc autójáról, melyek közel repültek el Hamilton pilótafülkéjéhez és letörték egyik tükrét: a Ferrari ekkor úgy érezte, a versenygép állapota már biztonságos, így utasították Leclerc-t, hogy haladjon tovább.

A versenyigazgató újra figyelmeztette a csapatot, hogy a versenyző a 3. körben álljon ki: ennek végül eleget tett a Ferrari. A stewardok álláspontja szerint már az 1. kör végén ki kellett volna hívni Leclerc-t, ennek elszalasztásával a csapat veszélyes helyzetet teremtett, és egy kockázatos incidenst is csak éppen sikerült elkerülni.

Utólagosan vizsgáltak egy másik ütközést is: az 53. körben Pierre Gasly és Sergio Perez ért össze, a mexikói pedig balesetet szenvedett. Az illetékesek úgy ítéltek, ebben az ütközésben mindkét érintett hibázott, ezért nem osztottak ki büntetést. Az eset érdekes vonatkozása, hogy a hivatalos végeredmény alapján meg sem történt: a szervezők tévedésből egy körrel korábban kockás panellel jelezték a futam végét. Az eredményt 52 kör alapján hirdették ki, eszerint pedig Perez célba ért a kilencedik pozícióban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: