DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: Hibáztam, hogy ellenszegültem a csapatnak

Suzukában tájfun pusztít, a Ferrarinál viszont csendesedni látszanak a hullámok. Igaz, ez csak időleges, a következő időszakban bármikor újra kiéleződhet a Vettel-Leclerc vita, a német visszakozik.

Az elmúlt két hét fő témáját a Ferrarinál zajló belső harc uralta. Az Orosz Nagydíj csak az események kicsúcsosodását jelentette, már Monzában és Szingapúrban is voltak előzményei a Szocsiban kirobbant ügynek. Az előzetes megegyezés alapján Charles Leclerc a rajtnál szélárnyékkal segítette Vettelt, a német így a harmadik rajtkockából simán lerajtolta Lewis Hamiltont.

Vettel rajtja viszont annyira jól sikerült, hogy még Leclerc mellé is befért a kettes kanyarig, a monacói nem is próbált védekezni. Utána azonban Vettel a csapat kérését figyelmen kívül hagyva nem engedte vissza maga elé csapattársát. A Ferrari a bokszkiállásoknál oldotta meg a problémát, a németet körökkel később hívta ki, amikor Leclerc teoretikusan már elé került a friss abroncsokkal.

Vettel belátta, hibázott Szocsiban azzal, hogy ellenszegült


Mattia Binotto csapatfőnök mindkettejükkel leült megbeszélni a dolgot, Vettel már tudja, rossz fát tett a tűzre. „Nem volt helyes, hogy figyelmen kívül hagytam a csapat rádióüzenetét. Nem is az a fontos, hogy volt-e előzetes megállapodás és kinek volt igaza, illetve kinek nem. Megkaptam az utasítást, hogy cseréljünk helyet, én pedig figyelmen kívül hagytam, nem tettem eleget a kérésnek. Ez egyértelműen nem volt helyes lépés tőlem” – ismerte el Vettel, aki nem szerette volna tovább részletezni a Szocsiban történteket.

A Ferrari húzása a bokszkiállások „manipulálásával” Lewis Hamilton számára is egyértelművé tette, hogy ki az úr a háznál. „Sebastian elsőszámú pilóta volt a Ferrarinál, most viszont már egyértelműen nem az” – ecsetelte néhány napja a hatodik világbajnoki címének küszöbén álló Hamilton.

Nagyjából egyetért a megállapítással Ralf Schumacher is. „Különböző módszerekkel igyekeznek Sebastian tudtára adni, hogy át kell adnia helyét Charles Leclerc-nek. Már kezd kissé politikai játszmává fajulni a dolog és az elmúlt időszakban az az érzésem, hogy Leclerc el is érte, hogy Vettel oda kerüljön, ahova a monacói szeretné, hogy kerüljön.”

„Már elhappolta tőle az elsőszámú pilóta státuszt. Már nem Vettel segítése a feladata, nem érte vezet, a Ferrari Leclerc-ben látja a jövőt” – ecsetelte véleményét Ralf Schumacher a Sky Germany adásában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: