DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Hamilton: Bottas csak az erős szélárnyéknak köszönheti első helyét

Az időjárás az úr jelenleg Suzukában, a szombati napot a tájfun miatt törölték. Lewis Hamilton szerint csapattársa fél másodpercet nyert a szélárnyék miatt, csak ezért végzett előtte, ami pole-t is érhet.

A nyári szünet után a Ferrari került az erősorrend élére, ami Spában és Monzában még nem hatott akkora meglepetésként, de a Szingapúrban bevetett új aerodinamikai csomag látványos eredményt hozott a lassabb pályákon is. A Mercedes viszont Suzukában jelentkezett új fejlesztésekkel és eddig úgy tűnik, remekül be is válnak a frissítések.

A két Ezüst Nyíl végzett az élen, de némi meglepetésre Valtteri Bottas bizonyult gyorsabbnak a pénteki második szabadedzésen, ez pedig a tájfun miatt könnyen azt is jelentheti (amennyiben vasárnap sem tudják megrendezni az időmérőt), hogy ezzel pole-pozíciót szerzett.

Lewis Hamilton éppen emiatt füstölög egy kicsit azért, hogy elméletileg simán gyorsabb lett volna a finn csapattársnál, de Bottasnak szerencséje volt a szélárnyékkal, ami öt tizedet hozott a konyhára a brit számításai szerint, ezért kapott ki végül egy tizedmásodperccel.

Hamilton a szélárnyékkal magyarázza, hogy kikapott Bottastól pénteken


Az első szektor után Bottas három tizeddel volt Hamilton mögött, ezt hozta be a kör hátralevő részében és tett szert egy tizedes előnyre. „Mindig lehet találni még némi időt ezen a pályán és mindig vannak területek, ahol nem vagyunk éppen a legjobbak. Azt mondhatom, a suzukai nem is tartozik a legerősebb pályáim közé, jócskán látok lehetőséget a javításra” – magyarázta Lewis Hamilton még pénteken.

„Valtteri nagyon erős szélárnyékot kapott a leggyorsabb körénél, a hátsó egyenesben nagyjából fél másodpercet nyert ezzel. Érdekes dolog ez, mert a pálya első felében nem szeretne senki egy másik pilóta mögött haladni, mert sokat ront a leszorítóerőn. Ha viszont valaki szerencsés és a kör második felében kap szélárnyékot, az tökéletes párosítás” – mutatott rá Hamilton.

Kérdés, hogy az időjárás függvényében ez pole-pozíciót ér-e Valtteri Bottasnak, de ha így lesz, Hamilton olyan nagyon akkor sem panaszkodhat, mivel az első rajtsor a két Mercedesé lenne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: