DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kvjat hiába akarta átverni a japán beugrót

Mindkét állandó Toro Rosso-pilóta dicsérte az első szabadedzésen vezető Naoki Yamamotót, aki vérbeli japánként bocsánatot kért Gaslytől, hogy kiszorította üléséből.

Naoki Yamamoto volt a legnagyobb sztár Suzukában pénteken: bár a japán Honda-pilóta, a Super GT és Super Formula címvédő bajnoka csak az első szabadedzésen kapott lehetőséget a Toro Rossótól, a helyi ászra hatalmas figyelem szegeződött. Alkalmi csapattársa, Danyiil Kvjat – akinél Yamamoto eltérő programon csak egyetlen tizeddel volt lassabb a 17. helyen – elismerően beszélt teljesítményéről.

„Úgy vélem, nagyon jó munkát végzett. Nyilván helyi pilóta, tehát ismeri a járást a pályán. Azt mondtam neki, hogy a bokszból kifelé balra kell fordulni, de nem vette be!” – tréfálkozott az Autosportnak nyilatkozó Kvjat. „A gumikat illetően elég eltérő programon voltunk, tehát nehéz következtetést levonni. De abból, amit láttam, úgy tűnt, hogy egyértelműen tudja, hogyan kell versenyautót vezetni, különösen ezen a helyszínen. Emellett rendes srác.”



Yamamoto Pierre Gasly STR14-esét vette át a délelőtti szakaszban. A japánokra jellemző udvariassággal bocsánatot kért a franciától – aki 2017-ben csapattársa volt a Super Formulában –, amiért 90 percre kiszorította üléséből.

„Abban az évben sokat segített, tudom, milyen rendes fickó, és hogy menyire szerette volna már kipróbálni az F1-et” – mondta Gasly, akiben nincs neheztelés. „Az edzés után pedig megkérdeztem tőle, élvezte-e, és azt válaszolta, az erő lenyűgözte. Tudom, hogy mennyire tetszett neki. Ez a legfőbb, de mellette még jól is teljesített. Sikerült szinte minden munkát elvégeznünk, amit szerettünk volna.”

Mit gondol maga Yamamoto, jó benyomást tett a Toro Rossóra? „Szeretném azt mondani, hogy igen, de az is igaz, hogy jobb eredményt szerettem volna. Versenyző vagyok, ez a pozíció nem kielégítő. A legfontosabb viszont az, hogy sok információt gyűjtöttem a csapatnak. Jó eredményt kívánok nekik a hétvégére, különösen Pierre-nek, aki odaadta az autóját. Hálás vagyok neki érte” – zárta a Japán Nagydíj vendégszereplője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: